Üzleti tippek

Januárban jöhet a hidegzuhany?

A viszonylag jó befektetői hangulat még tartja magát, noha az olasz miniszterelnök lemondásáról szóló hír miatt az európai börzék gyengültek, és erősödött a pesszimizmus. Az XTB szakértője szerint január-február körül a kockázatosabb eszközök is elveszíthetik a mostani vonzerejüket.

A milánói tőzsde kora délutánra csaknem 4 százalékos csökkenéssel honorálta azt a hírt, hogy a szakértői kormány vezetője, Mario Monti lemond, miután a parlament elfogadja a jövő évi költségvetési törvényt. A belpolitikai bizonytalanság miatt gyengült az euró a dollárral szemben, és az olasz kötvényhozamok is emelkedtek – mondta Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője. Parlamenti választást legkorábban februárban tarthatnak Olaszországban. Az új kormány az eddigi szakértői kabinet után mindenképpen bizonytalanságot jelent az olasz válságkezelésben, ez pedig az új évben nagyobb problémákat okozhat a pénzpiacokon is – tette hozzá a szakértő.

A kötvényesek ismét beadták a derekukat

A görög kormányfő szerint jól sikerült az ország kötvénycsere programja. A végleges mérleg a hét elején készül el. A program alapján 30-40 százalékos névértéken cseréli Görögország a korábban kibocsátott kötvényeit az európai mentőalap, az EFSF kötvényeire. A visszavásárlás sikere a görög mentőprogram folytatásának egyik feltétele. Az XTB piaci elemzője szerint a csere átmenetileg jót tesz a tőkepiacoknak, de később azért még hozhat elégedetlenséget a befektetők körében, hogy pénz helyett „csak” EFSF-kötvényeket kaptak.

Év végéig kitarthat a lendület

Egyelőre nem érezhető pánik a befektetők körében, pedig 21 nappal a költségvetési szakadék (fiscal cliff) határideje előtt az amerikai politikusok megállapodás helyett még mindig a magas jövedelműek adóemelésén vitatkoznak. Balogh Balázs szerint ha nem születik megállapodás, akkor komoly visszaesést szenvedhet el az amerikai GDP.  Átmeneti menedék lehet, hogy a költségvetési megállapodás jövő évre halasztható, de az elemző úgy látja, hogy ez csak fokozná a bizonytalanságot.

A függőben lévő kérdőjelek ellenére a szakértő idén már nem vár jelentős tőzsdei mélyrepülést, ugyanakkor jövő év elején kiütközhet, hogy több ország esetében nincs igazi megoldás a gazdasági visszaesésre és az államadóssági problémákra. Így január-február táján megint felerősödhet a kockázatkerülő hangulat, és a feltörekvő devizák is elveszíthetik a vonzerejüket. Balogh Balázs arra számít, hogy pesszimista forgatókönyv esetén a befektetők ismét elővehetik a jól bevált aranyat és a svájci frankot.

Az elemző szerint az euró-dollár középárfolyam az év végéig az 1,29-es szint körül maradhat.

Mi lesz a forinttal?

A forint még mindig erős szinteken van, azzal együtt, hogy a múlt hét végén elkezdett gyengülést hétfő reggel is folytatta az euróval és a dollárral szemben. A következő napokra a technikai kép további enyhe gyengülést vetít előre. A svájci frank ismét egyre erősebb szinteken „lépked” az euróval szemben: ez a forint-frank árfolyamnál is érződik. Az elemző arra számít, hogy a svájci frankkal szemben 238-as szintekig is emelkedhet a középárfolyam.

Hosszabb távon a magyar fizetőeszköz felett is gyűlnek a fellegek. A hazai deviza nagy nyertese volt az elmúlt hetek kockázatvállalásának, de Balogh Balázs szerint a lendület lassan alábbhagyhat, miután a múlt pénteken megjelent magyar GDP-adat és az újabb költségvetési csomag nem jó üzenet a piacnak.

Az IMF-megállapodás hiánya ismét érzékenyen érintheti az árfolyamot, különösen, ha a periféria országaiból újabb rossz hírek érkeznek. Már elindultak a találgatások a következő magyar jegybankelnök személyével kapcsolatban, a végső döntés is nagyon erős hatással lehet a hazai devizára – tette hozzá az elemző.

Balogh Balázzsal, az XTB piaci elemzőjével Nagy Károly beszélgetett a Gazdasági Rádió Reggeli Monitor című műsorában. Az interjú hossza: 21 és fél perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik