Üzleti tippek

Még 28 nap a szakadék szélén

Továbbra is az amerikai költségvetés sorsa tartja rettegésben a piacokat, miközben a kockázatos eszközök árazása még mindig stabil, köztük a forinté is. Az XTB szakértője szerint január végén fordulhat nagyot a befektetői hangulat.

Kedvező kínai és vegyes európai hírekkel kezdődött a hét a piacokon. A kínai kormányzat megerősítette az HSBC korábbi, előzetes összegzését, amely szerint több mint egy év visszaesés után novemberben ismét a talpra állás jeleit mutatja az ázsiai óriás feldolgozóipara.  Az ezt mérő mutató ugyanis 50 pont fölé került. Kínából hetek óta ez már a sokadik olyan hír, amely arra utal, hogy a kormányzati és monetáris ösztönzők valóban segítik a reálgazdaságot.

Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy az ázsiai piacok többsége a jó hír ellenére csökkenéssel kezdte a hetet, ugyanis a befektetőket leginkább továbbra is az amerikai költségvetési szakadékkal kapcsolatos aggodalmak érdeklik. Az elemző emlékeztetett arra, hogy a múlt heti kereskedés alaphangulatát is jórészt az ehhez kapcsolódó tárgyalások határozták meg, minden más hír jóval kisebb súlyt kapott. Az amerikai „fiscal cliff” (költségvetési szakadék) esetében egyelőre nem világos, hogy pontosan milyen erejű becsapódása lesz a reálgazdaságban, de az már most nagyon valószínű, hogy a megszorítások nettó hatása messze elmarad majd a szükséges bruttó több mint 600 milliárd dollártól.

Balogh Balázs úgy véli, hogy a Barclays által vázolt forgatókönyv is kedvezőtlen hatással járhat. Az egyik legnagyobb londoni pénzügyi csoport felmérésében japán üzletembereket kérdezett meg. A japánok nagy többsége ugyanis arra számít, hogy az eredeti tervekkel ellentétben januártól mégsem lépnek életbe az automatikus megszorítások az Egyesült Államokban, hanem kitolják annak határidejét. Az XTB piaci elemzője szerint ez ismét rossz üzenet lenne a befektetőknek, ugyanis arról tanúskodna, hogy a kormányzat tehetetlen, és érdemi megoldások helyett a súlyos gondokat csak a szőnyeg alá söprik.

Mi újság az euró háza táján?

Az európai piacok többsége emelkedéssel kezdte a hetet, és az euró is halványan erősödött a dollárral szemben annak ellenére, hogy az európai hírek elég vegyesek lettek. Az európai befektetői kedvet pozitív irányba viszi egyelőre a Kínával kapcsolatos bizakodás, a friss hírek már kevésbé. Jó hírnek számít, hogy az euróövezetben 8 havi csúcsra emelkedett a beszerzési menedzserindex, az viszont kedvezőtlen fejlemény, hogy a feldolgozóipar állapotát jelző index már 16. hónapja mutat visszaesést.

Az euró-dollár középárfolyam az 1,3030-as szint környékén mozgott reggel, a dollár relatív gyengesége pedig ezúttal nem tudott emelkedést hozni a nyersanyagpiacokon. Az amerikai WTI könnyűolaj 89 dollár alá csökkent, és az arany sem tudott korrigálni, az unciánkénti jegyzések az 1720 dolláros szinthez tapadnak.

Még mindig az IMF-libikóka

Balogh Balázs szerint a magyar kormánynak bármelyik pillanatban sürgetővé válhat az IMF-megegyezés a védőhálóról, amennyiben drasztikusan fordul a piaci hangulat. A tárgyalásokért felelős miniszter, Varga Mihály reggel azt nyilatkozta, hogy az ország IMF-hitel híján is tudja finanszírozni a lejáró adósságát. Az elemző szerint nem az a kérdés, hogy tudja-e, hanem hogy milyen áron tudja magát finanszírozni az ország. A piaci hangulat most még kedvez a kockázatos eszközöknek, a forintot sem lendítették ki sem a hazai, sem a külföldi hírek, az euróval szembeni jegyzések nyitás óta 281-282 forint körül ingadoznak. Az XTB szakértője hozzátette: a kockázatos eszközök kezdenek túlértékeltek lenni, nem kizárt, hogy január végén jöhet egy kritikus időszak, amelyet a hazai deviza is nagyon megérezhet.

Tőzsdei tipp: A bátrak már beszállhatnak a Richterbe

A Richter szokatlanul nagy forgalomban, jelentős emelkedéssel kezdte a napot. Balogh Balázs arra számít, hogy a gyógyszerrészvényeknél a következő napokban, hetekben is folytatódhat a felívelés, miután véget ért a két hete tartó kemény eladói nyomás. Ezt az okozta, hogy a Richtert kivették az MSCI-indexből, emiatt pedig több nagy befektetési alapnak is ki kellett szórnia a papírt a portfóliójából.

Az XTB szakértője elképzelhetőnek tartja, hogy a gyógyszeripari részvény ismét célba veheti a 40 ezres szinteket, de azt tanácsolja, hogy először csak a bátrak próbálkozzanak, napokkal később pedig már az óvatosabbaknak is jó beszálló lehet a Richter.

Balogh Balázzsal, az XTB piaci elemzőjével a Gazdasági Rádió Reggeli Monitor című műsorában beszélgetett Borbély Péter. Az interjú hossza: 13 perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik