Üzleti tippek

Decemberben lépnie kell, ha nem akarja a gatyáját is leadózni

NAV(960x640)(1).jpg (NAV, Nemzeti Adó-és Vámhivatal)
NAV(960x640)(1).jpg (NAV, Nemzeti Adó-és Vámhivatal)

Hamarosan már lehet jelentkezni a havi 50 ezer forintos kisadózás alá.

Közzétette a NAV tájékoztatóját a kisadózói adónem alá való bejelentkezéshez. A januártól igénybe vehető adónem keretében a havi 500 ezer forintnál kevesebbet számlázó vállalkozóknak nem kell járulékot, szja-t vagy társasági adót fizetniük, helyette egyetlen fix – 50 ezer forintos – összegű befizetést kell csak tenniük.

Az új adónemet egyéni vállalkozók, egyéni cégek és csak magánszemély-tagokkal rendelkező bt-k és kkt-k vehetik igénybe. Nem választhatják biztosítási ügynökök vagy ingatlan bérbeadásából származó jövedelemmel rendelkező magánszemélyek.

Az egyéni vállalkozó esetében maga az egyéni vállalkozó, egyéni cég esetén annak tagja, közkereseti és betéti társaság esetén pedig a társaság kisadózóként bejelentett magánszemély tagja lesz a kisadózó, tehát mindig a személy, nem a cég lesz a kisadózó. A bejelentésben nyilatkozni kell arról, hogy a kisadózó főállású kisadózónak minősül-e.

Csak olyan vállalkozó lehet azonban kisadózó, aki személyesen részt vesz a cég tevékenységében, s valamilyen vezető pozíciót visz, tehát nem „sima munkavállaló” vagy „csendestárs” a cégben. (Az utóbbi csak munkaviszonyban közreműködhet, ha van kisadózó tag.)

A már működő vállalkozásnak, amely 2013. január 1-jével a tételes adóra vonatkozó szabályok szerint kívánja teljesíteni az adókötelezettségeit, 2012. december 1–31. közötti időszakban be kell jelentkeznie a Katv. hatálya alá. Az evásoknak ehhez ki kell jelentkezniük az evából december 1. és 20. között. Az új cégeknél lehet a cégalapítással párhuzamosan intézni a bejelentkezést.

A már működő cégeknek a bejelentkezéshez ki kell tölteni egy bejelentkezési lapot (az egyéni vállalkozóknak a T101E jelűt, a többiek a T201T jelűt), és beadni az adóhivatalnak.

Az állami adóhatóság tájékoztatót küld a nyilvántartásba vételről és az adókötelezettség teljesítésével kapcsolatos fontosabb tudnivalókról az adózók számára.

Akiknek érdemes kétszer is meggondolni, hogy belépjen:

– akinek fontos, hogy teljes jövedelme után kapjon nyugdíjat, gyest vagy más társadalmi járadékot

– aki nagyobb tételben (egymillió forint fölött vagy éves bevétele több mint 50 százalékában) egy cégnek számláz

– aki a megrendelő telephelyén, a megrendelő eszközeivel dolgozik

 

Cikkünk a kisadózás előnyeiről és hátrányairól itt olvasható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik