Üzleti tippek

IMF-dráma miatt tépték meg a forintot

Varga Mihály miniszter cáfolta azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint szakításközeli állapotba került az IMF és Magyarország. A forint mindenesetre megkapta a magáét. Az XTB szakértője szerint ha még borúsabbá válik a nemzetközi hangulat, az magával ránthatja a hazai devizát, és akár 286-ig is felszökhet az árfolyam.

A pénteki kockázatkerülő kereskedésben bombaként robbant, hogy az Origo értesülése szerint a Nemzetközi Valutaalapnál betelt a pohár Magyarországgal kapcsolatban az IMF-ellenes kampányreklámok, másrészt a számukra nem megfelelő gazdaságpolitikai megszorító lépések miatt. A híreket délelőtt 1 százalékos gyengüléssel honorálta a forint, 279-ről 282 fölé is ment az árfolyam az euróval szemben. Kora délután Varga Mihály IMF-tárgyalásokért felelős miniszter szavaira kicsit visszaerősödött a magyar fizetőeszköz. A miniszter szerint szó sincs a tárgyalások megszakításáról, a Valutaalap november 7-ig értékeli a magyar kormány eddigi lépéseit.

Egy újabb vágás már nagyon fájna

Soós Róbert, az XTB brókercég vezető elemzője úgy látja, hogy az eddigi viszonylag erős szintek helyett most a további nemzetközi hangulatromlás könnyen megingathatja a forintot. A következő napokban nagyobb kilengések is lehetnek. Az euróval szemben a következő technikai ellenállás a 286-os szint. A szakértő szerint könnyen előfordulhat, hogy ezt átlépi a hazai deviza. Ezt követően pedig már 290-nél található a következő támasz.

A forint helyzetét tovább ronthatja, hogy jövő hét kedden a jegybank monetáris tanácsa újabb kamatdöntő ülést tart. Ha a mai hírek után emelkednek a magyar kockázati felárak, akkor viszonylag szűk tere marad a testületnek, hogy ismét vágjon az alapkamaton. Az elemzői konszenzus egyelőre azt valószínűsíti, hogy év végéig 6 százalékra csökken a most 6,5 százalékon tanyázó alapráta, így bőven benne van a pakliban, hogy a monetáris tanács ismét a csökkentésre voksol. Egy romló kockázati környezetben ez viszont újabb forintgyengüléssel járna – magyarázta az elemző.

Mi történt még Varga Mihály nyilatkozata előtt? Nézze meg a rövid összefoglalót!

Frissítés: Nem kommentálta Iryna Ivaschenko, az IMF magyarországi képviselője azokat a sajtóértesüléseket, amelyek szerint a nemzetközi szervezet és Magyarország között elmérgesedett a viszony – írja a hvg.hu.

Öröm az ürömben

A péntek délutáni amúgy hagyományosan pozíciózáró hangulatban jó hír, hogy a harmadik negyedéves amerikai GDP-adat a vártnál jobb eredményt hozott. A piac éves alapon 1,9 százalékos növekedésre számított, de végül 2 százalék lett az előzetes becslés. Az euró-dollár kurzus tegnap az 1,30-as szintről „jött le” ma reggelre az 1,29-es jegyzés alá, de a kedvező amerikai adatra ismét erősödni kezdett az euró, és újra az 1,29-es szint fölé emelkedett. Az XTB szakértője úgy véli, hogy ez a kis eufória nem lesz elég ahhoz, hogy ismét 1,30 fölé kerüljön az euró a dollárral szemben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik