Üzleti tippek

Különcködik a forint

Hiába gyengült a rossz makroadatok miatt az euró, a forint az elmúlt napok kisebb megingása után ismét erősödött ma reggel, és délután is a 280-as szint környékén volt a közös pénzzel szemben. Az XTB vezető elemzője szerint a következő magyar kamatdöntést is a mostanában jól megszokott oldalazó hangulatban várhatja ki a hazai deviza.

Elsősorban az rontott az amúgy is pesszimista befektetői hangulaton, hogy a várakozásokkal ellentétben romlott a gazdasági hangulat Németországban. Az Ifo gazdasági hangulatindex amellett, hogy hatodik hónapja csökken, most két és fél éves mélypontra esett. Soós Róbert szerint az eurógyengülés, illetve a dollárerősödés ellenére a forintnál megállt a lejtmenet, sőt a hazai fizetőeszköz elszakadt a devizapiaci tendenciáktól, és korrigálta az utóbbi napok gyengülését is. A magyar fizetőeszköz láthatóan nem igazán akar eltávolodni az euróval szembeni 280-as jegyzésektől annak ellenére, hogy érdemi árfolyamot befolyásoló hírek nem láttak napvilágot.

Egy újabb kamatvágás megtörheti a forintot

Az XTB vezető elemzője arra számít, hogy a következő napokban a hazai deviza tovább oldalazhat 286 és 275 között. Ezt a trendet az törheti meg, ha jövő hét kedden az MNB tovább csökkenti az alapkamatot, de erre most kis esélyt lát a szakértő. Ha mégis vágna a monetáris tanács, akkor az már komolyabb forintgyengülést hozhat. Kamattartás esetén folytatódhat az oldalazgatás, amiből továbbra is az EU/IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos hírek mozdíthatnák ki a forintot.

Az euró veszített a legtöbbet

Az eurózóna adósságválsága ismét fókuszba került, miután a Moody’s bóvliba minősített öt spanyol tartományt, és a vártnál rosszabb lett a harmadik negyedéves spanyol GDP-adat, vagyis mélyül a recesszió az országban. Az európai részvénypiacok nem folytatták a tegnapi mélyrepülést, de az euró az 1,30-as szint közeléből gyengült vissza, és 1,2930 alatt is volt a dollárral szemben. Ez a tendencia folytatódhat, és Soós Róbert szerint nagyjából 1,2880-ig is lecsúszhat a középárfolyam. A széles oldalazás (adott sávon belüli ingadozás) legalja pedig egy ennél is erősebb támasz, a kereken 1,28-as szint lehet.

Az elemző hozzátette: az euró-dollár kurzusban július vége óta korrekció nélküli nagyobb emelkedés volt látható. Majd tegnap érkezett el a profitrealizálás „pillanata”, azóta pedig tombol az eladói hullám. Egyelőre nem érkezett olyan adat vagy hír, amely meg tudta volna állítani, és fordítani ezt a folyamatot.

Tovább esik az olaj

A Brent típusú kőolaj jegyzése hat napja folyamatosan esik. Az XTB vezető elemzője szerint a kora délutáni 107 dolláros árfolyam fontos támasz, itt oldalazhat, esetleg picit felfelé korrigálhat a jegyzés, de utána további esésre számít a szakértő. (A WTI amerikai könnyűolaj is nagyot esett, 85-87 dollár között mozog tegnap óta). Az olaj árának csökkenését valószínűsíti egyebek mellett a negatív befektetői hangulat és a dollárerősödés is. Ezekből fakadóan itthon benzinárcsökkenésre számít az elemző.

Amerikából jönnek

Pénteken még csavarhat egyet a hangulaton az amerikai GDP-adat. Az előzetes várakozások alapján a harmadik negyedéves gazdasági bővülés 1,8 százalékos lehet éves alapon. Ez rátehet egy lapáttal a dollárerősödésre. Az amerikai jegybank szerepét betöltő FED mai kamatdöntő ülése azonban nem sok meglepetést ígér. Itt már nincs túl nagy mozgástér, ha csak az nem, hogy lassan elkezdik a harmadik mennyiségi lazító program, a QE3 hatásait vizsgálni, de ez szerintem még odébb van – tette hozzá Soós Róbert.

Kíváncsi a részletekre? Nézze meg a rövid összefoglalót!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik