Üzleti tippek

Az IMF izgalmasabb, mint az Orbán–Merkel találkozó

Tartja magát a hazai deviza, de látványos erősödést csak az IMF-megállapodás hozhatna.

Hiába a kedd óta tartó negatív nemzetközi befektetői hangulat, a forint a keddi megingás után szerdán kora délután ismét a 282-es szint környékén állt az euróval szemben. Soós Róbert, az XTB brókercég vezető elemzője szerint a magyar deviza piacán most kivárás van. Ezt jól mutatja, hogy az sem okozott nagy mozgásokat, hogy a Standard and Poor’s elemzője szerint az IMF-megállapodás stabilizálná Magyarország hitelminősítését.

Az XTB szakértője a továbbiakban sem számít nagy izgalmakra, így a hazai deviza legfeljebb a 280-as szintig erősödhet az euróval szemben akkor is, ha jó hírek érkeznek a csütörtöki Orbán–Merkel találkozóról. „A következő szinthez, vagyis a 280 forint alatti jegyzésekhez már az IMF-megállapodás kell. A piac most főleg erre vár” – magyarázta Soós Róbert.

Eddig ez nem az euró hete

„Algás állóvíz” – így jellemezte az elemző az e heti európai eseményeket. Hiába tanácskoztak az euróövezet pénzügyminiszterei az Eurogroup-találkozón, az uniós pénzügyi és gazdasági miniszterek pedig az Ecofin-ülésen, semmi újdonságot nem tudtak meg a piacok. Ezen érdemi eredmények nélkül Angela Merkel német kancellár görögországi látogatása sem segített. Így nem is csoda, hogy a befektetők inkább a Nemzetközi Valutaalap publikációjára figyeltek, amely szerint lassul a világgazdasági növekedés. A fő mozgatórugó tehát negatívan befolyásolta a hangulatot, feljebb kúsztak a spanyol kötvényhozamok is, és a keddi nap vesztese az euró volt, amely szerdán is csak enyhe korrekciót tudott felmutatni: kora délután még mindig stabilan az 1,29-es szint alatt jegyezték a dollárral szemben.

Tőzsdei tipp
A devizapiacon most érdekes lehet az ausztrál dollár mozgása az euróval és a dollárral szemben. Nagy kérdés, hogy folytatódik-e az ausztrál kamatvágási ciklus, egyelőre a fizetőeszközük sokat veszített értékéből, így itt sokan korrekcióra számíthatnak, de Soós Róbert szerint hosszú távon a gyengülés is benne van a pakliban.

Ahogy a nagy könyvben meg van írva

Átírhatja a devizapiaci várakozásokat kedd este az amerikai jegybank szerepét betöltő FED Bézs Könyve. Ha pozitív gazdasági várakozásokat jósolnak, akkor a dollárt ismét gyengítheti a kockázatvállalási kedv erősödése.

Frissítés: Mérsékelt ütemben nőtt az amerikai gazdaság augusztusban és szeptember első felében, a lakóingatlan-eladások mind a 12 vizsgált körzetben erőre kaptak egyebek közt ezek a Bézs Könyv megállapításai, amelyeket a Fed kamatdöntő bizottsága (FOMC) is figyelembe vesz. A testület legközelebb október 23-án és 24-én ülésezik.

Nézze meg a rövid összefoglalót!

Ön mit tippel?
Mire számít, merre mozdul el a forint? És az amerikai dollár? Próbálja ki magát az XTB Tőzsdeversenyén!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik