Üzleti tippek

Büntethet a tőzsde a brutális leépítések miatt

A Mol szeptember végén jelentette be a 700 fős elbocsátást, a Magyar Telekom pedig az októbert indította azzal, hogy ők is megválnak 500 munkatársuktól.

„Rögtön nem fog esni az árfolyam, de ezek a leépítések később visszavehetik a befektetői bizalmat, valamint csökkenthetik a cégek teljesítményét is, így hosszabb távon várható, hogy az elbocsátások negatív hatása megjelenik a Mol és a Magyar Telekom papírjaiban – véli Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője.

A szakértő szerint az is negatív hír, hogy például a Magyar Telekom közleménye alapján nem a nyugdíjazások miatti tervezett létszámcsökkentésről van szó, hanem azon felül válnak meg 500 aktív munkatársuktól. A távközlési cég jelenleg 7500 főt foglalkoztat, a Molnál pedig a munkavállalók létszáma meghaladja a 10 ezret.

Tüntetések nemcsak a periférián

A nemzetközi pénzpiacokon a korrekciót a hétvégi több tízezres spanyolországi, portugál, görögországi és – új helyszínként – párizsi tüntetések erősítették. A befektetők figyelmét leginkább az euróövezeti válság újabb felvonásai kötik le, és csak ezután következik, hogy a makrogazdasági adatok láttán kételkedjenek az újabb amerikai lazítás, a QE3 erejében.

Kamatdilemmák

Csütörtökön ül össze az Európai Központi Bank. Az XTB szakértője nem számít arra, hogy hozzányúlnának az alapkamathoz. Szerinte az EKB kommunikációja alapján nem titok, hogy nagy valószínűséggel megint a 0,75 százalékos irányadó ráta tartása mellett döntenek.

A lengyel jegybank szerdán délután 2-kor tartja a kamatdöntő ülését. Az elemzők azt jósolják, hogy 4,75 százalékról 4,5-re csökkenhet a ráta, ami átmeneti gyengülést hozhat a zloty árfolyamában – tette hozzá Balogh Balázs.

Frissítés: Az EKB 0,75 százalékon tartotta az irányadó rátát, emellett az elemzői várakozásokkal ellentétben a lengyel jegybank sem nyúlt hozzá az alapkamathoz.

További részletekért hallgassa meg az interjút!

Balogh Balázzsal, az XTB piaci elemzőjével Nagy Károly beszélgetett október elsején a Gazdasági Rádió Reggeli Monitor című műsorában.

Ön szerint merre mozdul el a forint és a tőzsdei árfolyamok?
Szálljon be az XTB Tőzsdeversenyébe, amelyen a a profik, félprofik és az „amatőrök” is saját súlycsoportjukban mérhetik össze a tudásukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik