Üzleti tippek

IMF-megállapodás után kiált a kamatvágás

Újabb kamatvágás mellett döntött a jegybank. A 25 bázispontos lépéssel 6,5 százalékra csökkent az irányadó ráta.

A piac megengedte az MNB-nek a további lazítást. Augusztusban meglepetésként érte az elemzőket az enyhítés, a piacoknak viszont akkor is igaza volt, és most is beárazták a 25 bázispontos csökkentést – így kommentálta az XTB brókercég vezető elemzője a szeptember 25-ei döntést, amelyre a forint alig reagált.

Simort megint leszavazták?
Balogh Balázs, az  XTB piaci elemzője még a kamatdöntés előtt azt mondta az FN24-nek, hogy nagy valószínűséggel megint a külsős tagok akarata érvényesül.

Soós Róbert szerint erre a lépésre most megvolt a mozgástere a Magyar Nemzeti Banknak, mivel a nemzetközi befektetői hangulat a Fed és az EKB bejelentéseinek köszönhetően pozitív, és a magyar kockázati felárak (CDS) is éves mélyponton vannak. A több mint 1 százalékos gazdasági recesszió pedig szintén alacsonyabb kamatokért kiált.

A másik oldalon viszont ott áll az egyre növekvő, augusztusban éves szinten 6 százalékos infláció. A szakértő szerint mindez jórészt a külső ársokkok számlájára írható, így bár az emelkedő árak és a jegybank 3 százalékos inflációs célja inkább a kamatszigort indokolnák, de a jelenlegi helyzetben a jegybanki többség úgy látta, hogy megint megléphető a kamatvágás.

Mit mutat az IMF-faktor?

Az XTB vezető elemzője arra számít, hogy télre mérséklődhet az inflációs nyomás, amely a nemzetközi helyzettől függően akár újabb teret adhat a monetáris lazításra. Ezzel együtt a 6 százalékos alapkamat jövőre lehet reális, hiszen ahhoz már „IMF-megállapodás kell”. Ha megrekednének a nemzetközi szervezetekkel való egyeztetések, akkor kamatcsökkentéstől függetlenül megemelkednének a kockázati felárak és az államkötvények hozamai is, illetve a további jegybanki lazítás is megakadna – tette hozzá Soós Róbert.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed lassan két hete jelentette be az újabb pénznyomda beindítását, amelynek pozitív hatása még bőven kitart a piacokon. Egyelőre az euró-dollár árfolyamában sem volt korrekció. A vezető elemző a forintpiacon sem lát nagy kockázatot a hazai fizetőeszköz jelentős gyengülésére. A forint euróval szembeni árfolyama viszonylag stabilnak számít, hiszen már június óta a 290-es szint alatt vannak a jegyzések.

Milyenek voltak a kamatdöntés előtti várakozások? Nézze meg a rövid összegzést!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik