Üzleti tippek

2014-ig IMF nélkül is kihúzhatjuk

„Egyelőre mintha jól játszanánk a török kártyát" - így összegezte az XTB brókercég elemzője az IMF-fel folytatott huzavonát.

A forintpiacon a hatalmas rali után a hét elején némi korrekció következhet, de ez Balogh Balázs, az XTB piaci elemzője szerint csak rövid távon lehet így, a hazai deviza ugyanis „csökkenő, vagyis erősödő csatornában mozog lefelé”. A héten nagy valószínűséggel csak 283-ig gyengülhet vissza a kurzus az euróval szemben, attól most szinte biztosan nem kell tartani, hogy 290 környékére csúszna vissza az árfolyam.

A nemzetközi befektetői hangulat mellett a forintpiac mozgatórugója természetesen továbbra is a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval folytatott hiteltárgyalás. A kormány várhatóan a hét közepéig elküldi válaszlevelét a nemzetközi szervezeteknek. Varga Mihály, az IMF/EU-tárgyalásokért felelős miniszter ezt megelőzően azt közölte: a javaslatcsomag konkrét elemeire vonatkozóan nem kíván nyilatkozni, de leszögezte, az nem tartalmaz a nyugdíjak vagy jövedelmek csökkentésére vonatkozó terveket, és a kormány nem támogatna új ingatlanadóra vonatkozó javaslatot sem.

„Úgy tűnik, mintha jól játszanánk az időhúzással egyet jelentő „török kártyát”. Egyelőre az látható, hogy a nemzetközi hitelezők által kifogásolt jegybanki tranzakciós adótól mintha elállnánk” – kommentálta az elemző, aki hozzátette, hogy kiegyezés rövid távon nem várható, de pozitívabb információk jöhetnek annál a miniszterelnöki nyilatkozatnál, hogy “ezen az áron, így nem kell”. A szakértő úgy véli, hogy Magyarország akár 2014-ig kihúzhatja az IMF-védőháló nélkül. Ennek a szükségességét viszont az európai adósságválság újabb hullámai indokolják. A periférián lévő országokban, így Görögországban, Spanyolországban és Olaszországban ugyanis tovább fokozódhat az adósságspirál és a gazdasági recesszió is.

Mire figyeljünk a héten?

Drasztikus hírek nem várhatók, de meghatározó lehet Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnökének a csütörtöki tájékoztatója. Holnap teszik közzé a német gazdasági hangulat mutatóját, a ZEW-indexet, csütörtökön pedig a Philadelphiai Fed-indexet.

Idehaza az Államadósság Kezelő Központ aukcióit érdemes figyelemmel követni. A héten 3 hónapos diszkontkincstárjegy-aukció lesz, továbbá 3 és 5 éves államkötvényeket is piacra dobnak majd. Spanyolországban 10 éves állampapírokat adnak el a héten, amelynél nagy kérdés, hogy mennyire lesznek ezek majd kelendőek.

Kíváncsi a további részletekre? A Gazdasági Rádióban elhangzott interjúban az euró-dollár és az euró-svájci frank keresztárfolyamról is meghallgathatja a szakértő véleményét.

Balogh Balázst, az XTB piaci elemzőjét Nagy Károly a szeptember 17-ei tőzsdenyitás után kérdezte a részletekről.

A beszélgetés hossza: 12 perc

Hallgassa meg a folytatást is!

A beszélgetés hossza: 11 perc

Ajánlott videó

Olvasói sztorik