Üzleti tippek

Orbán miatt ütik a forintot

Horrorlistával indult a nap, majd Orbán Viktor Facebookra feltöltött videóüzenete borzolta a piaci kedélyeket.

„Ezen az áron, így nem kell” biztonsági, pénzügyi garancia a Nemzetközi Valutaalaptól és az Európai Uniótól – jelentette be a Fidesz–KDNP-frakció döntését délután a miniszterelnök a Facebookon. A kabinet a következő napokban egy alternatív IMF/EU-tárgyalási javaslatot készít.

Az Európai Bizottság egyelőre nem kommentálja a Magyarországnak nyújtandó hitelfelvétellel kapcsolatos híreket – tudatta a testület szóvivője.

Az XTB vezető elemzője szerint a mai, „sokkoló” videóüzenet ellenére sem tűnik úgy, hogy a kormány feladná az IMF-hitelkeretet. Ezt jól mutatja, hogy meglebegtetik az alternatív javaslatokat is. A szakértő úgy véli, hogy a ma kiszivárgott IMF-horrorlista indokolatlanul kemény feltételeket támaszt Magyarországgal szemben. Ez a közlemény „csak” egyfajta menü, tehát nem szabad pontról pontra már feltételként tekinteni rá. Majd ebből formálódhat a későbbi megállapodás, amelyet most már nem is őszre, hanem inkább jövő év elejére jósol Soós Róbert. Szerinte megint előkerülhet a „török kártya”, vagyis hogy a magyar kabinet az időhúzásra játszik.

Orbán Viktor Facebook-üzenete eloszlatta azokat a találgatásokat, miszerint a kiszivárogtatott feltételsor nem az IMF-től származik, hanem fideszes ijesztgetés és tesztelés inkább. Az XTB vezető elemzője az FN24-nek elmondta, a valutaalap híresen kemény tárgyalópartnernek számít, hiszen a eurómilliárdokért cserébe szigorú feltételeket támasztanak. Azt azonban a nemzetközi szervezetnek is látnia kell, hogy a túlzott szigor tovább súlyosbítja a magyar gazdaság recesszióját. Másrészt a fiskális mutatókkal nincs nagy probléma, hiszen esélyes, hogy idén teljesül a kitűzött 3 százalék alatti GDP-arányos államháztartási hiány.

Meddig szakadhat a forint?

Most az a legfontosabb, hogy a következő IMF-tárgyalás időpontját kitűzzék. Addig a forint tovább gyengülhet, és a nyári nyugalom után, ahogy azt megjósoltuk, a volatilitás is visszaköltözött a piacra. Az ominózus Facebook-bejegyzést követően rögtön szakadt a forint, és az euróval szemben 289 fölé gyengült. 5 óra előtt rövid időre 287 alá csorgott vissza az árfolyam. Viszonyításképpen: reggel még 283 közelében jártak a jegyzések. 290 környékén többszörös ellenállás látható. Ha ezt áttöri a magyar deviza, akkor a következő, jelentősebb küszöb már egy sávval feljebb, a 295-ös szintre esik – összegezte a szakértő.

Vétek volt a kamatvágás?

A jegybank monetáris tanácsának kamatdöntő ülésén múlt héten meglepő módon, 25 bázisponttal, 6,75 százalékra csökkentették az alapkamatot. Soós Róbert szerint nagyon úgy tűnik, hogy az óvatosabb, belső tagoknak lesz igaza, akik szerint az IMF-tárgyalások folytatása előtt szinten kellett volna tartani a rátát. A látványos forintgyengülés ugyanis a további kamatcsökkentés helyett éppen az ellenkezőjét erősítheti.

Frissítés: Az IMF nem kérte a nyugdíjak csökkentését

 

Milyen volt a piaci hangulat Orbán Viktor Facebook-üzenete előtt? Nézze meg a rövid összefoglalót!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik