Üzleti tippek

Kell-e az azeriek pénze?

IMF_logo(210x140)(2).jpg (imf)
IMF_logo(210x140)(2).jpg (imf)

„Maradjunk inkább az IMF-nél" – így reagált az XTB brókercég elemzője a felvetésre, hogy lecserélhető-e az IMF Azerbajdzsánra.

Balogh Balázs szerint a kormány megállapodik a Nemzetközi Valutalappal, így nem lesz szükség arra, hogy Azerbajdzsán finanszírozza a magyar államadósságot. A kérdés azt követően vált aktuálissá, hogy többen háttéralkut sejtenek az adósságfinanszírozás és a Magyarországon életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélt azeri baltás gyilkos kiadása között. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az M1 Ma reggel című műsorában úgy válaszolt: akik ilyet állítanak, azok “túlságos élénk fantáziával vannak (…) megáldva”. Semmiféle háttéralku nem született – jelentette ki.

Az XTB Magyarország szakértője arra számít, hogy a héten a forintnál maradhat a gyengülő tendencia, ezeket az IMF-megállapodással kapcsolatos pozitív hírek tudják az erősödő oldalra nyomni. Érdemi információ nélkül 290-ig csúszhatunk, bár 285-nél van egy „soft-ellenállás”. A mostani gyengülésben benne van a múlt heti kamatcsökkentés is, de az elemzőket nem a döntés zavarja, sokkal inkább az, hogy valószínűleg „külsős” és „belsős” csapatra szakadt a jegybank monetáris tanácsa.

A hét első felében 285 körüli szinten maradhat az euróval szembeni árfolyam, csütörtökön az Európai Központ Bank elnökének szavai, és az amerikai adatok okozhatnak pezsgést, ami egyébként jellemzi a szeptembert. Az EKB részéről az eddigi üzenet marad, „ha nagy baj van, jövünk”, kérdés, ehhez hozzátesz-e valami újat Mario Draghi. Társa az Egyesült Államokban, Ben Bernanke, az USA központi bank szerepét betöltő Fed elnöke a Wyoming állambeli Jackson Hole-ban lényegében decemberre ígérte meg az újabb pénznyomdát még a múlt héten, de erre a löketre még hónapokat kell várni.

Balogh Balázzsal, az XTB brókercég piaci elemzőjével a Gazdasági Rádióban készült interjút itt meghallgathatja. Nagy Károly a tőzsdenyitás után beszélgetett a szakértővel.

Az interjú hossza: 10 perc

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik