Üzleti tippek

Euró-forint: a héten eleshet a 280-as szint?

euró-dollár (euró, dollár, valutaárfolyam)
euró-dollár (euró, dollár, valutaárfolyam)

A piac az IMF-fel kapcsolatos híreket várja, ezek híján – technikai alapon – inkább gyengülés jöhet.

A 278-as szinten kezdte a hetet az euró-forint árfolyampáros, és az már ma-holnap eldőlhet, hogy a 275-ös vagy a 279-es ellenállást célozza meg. Balogh Balázs, az XTB brókercég piaci elemzője szerint ereszkedő csatornában van az árfolyam, így technikai alapon inkább a gyengülés tűnik reálisnak, a következő héten akár a 282-es ellenállási szintig.

A héten a monetáris tanács keddi kamatdöntő ülése befolyásolhatja a forint mozgását, egy esetleges kamatvágás gyorsíthatja az utat 280 felé. A Reuters hírügynökség felmérése szerint az elemzők többsége még arra számít, hogy a jegybanki alapkamat marad a 7 százalékos szinten. Az inflációs adatok is ezt indokolják, pláne, hogy kezdenek elszállni az élelmiszerárak az aszály következtében. Igazából a piac a Nemzetközi Valutaalap szeptemberi értékeléséig, visszatéréséig bizalmat szavaz a forintnak, ezen csak tovább javíthat, ha az Európai Központi Bank elnöke erősítené heti sajtótájékoztatóján az eurót. A Budapesti Értéktőzsdén tart még az uborkaszezon, pénteken elképesztően alacsony, mindössze 3,3 milliárd forint összértékű volt a forgalom.

Frissítés: A keddi váratlan kamatvágás hatására a magyar fizetőeszköz látványosan gyengült, és a 281 forintot is átlépte az euróval szembeni árfolyam. A monetáris tanács 25 bázisponttal 6,75 százalékra csökkentette az irányadó rátát.

Balogh Balázs egyelőre óva int a vételektől, szerinte kicsit „túlvett” a piac. Ráadásul a befektetők az újabb „pénznyomda beindítását” várják, erről Ben Bernanke Fed-elnök pénteken beszélhet. Vagy nem, ez viszont akár a tőzsdei emelkedés végét is jelentheti. Az elemző szavaival élve „bikát szúrhat Bernanke”. A piaci vágyak között szerepel még egy összehangolt jegybanki monetáris lazítás bejelentése, de erről Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke valószínűleg hallani sem akar.

Hétfő reggeli hír, hogy augusztusban már a negyedik hónapban romlott az üzleti hangulat Németországban: a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója 102,3 pontra – 2010 márciusa óta a legalacsonyabbra – csökkent a júliusi 103,2 pontról. Ennek hátterében főként az euróövezeti bizonytalanság húzódik meg. Az Ifo-index az üzleti környezet alakulását vetíti előre. 7000 vállalati képviselő mondja el véleményét az aktuális piaci környezetről, és közzéteszik a féléves előrejelzésüket is. A jó hír, hogy továbbra is 100 pont felett maradt a mutató, és ezzel a hetet jó irányba tudta terelni a német adat. Igaz, csökkent az előzőhöz képest, de szinte  pontosan eltalálta az elemzői várakozásokat, így hétfőn az euró-dollár keresztárfolyam és az európai részvényindexek is a pozitív tartományban folytatták a napot.

Balogh Balázst, az XTB szakértőjét Borbély Péter hétfőn a Gazdasági Rádió Reggeli Monitor című műsorában faggatta a részletekről. Itt hallgathatja meg a beszélgetés első részét!

Az interjú hossza: 9 és fél perc

Hallgassa meg a folytatást is!

Az interjú hossza: 12 perc

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik