Üzleti tippek

Visszatérőben gyermekkorunk Balaton-érzése?

A hétvégén megtelt a tó, de vajon ez elég ahhoz, hogy megérje a Balatonon büfét nyitni?

Lángos, palacsinta, fagyi, sör, kánikula és panaszkodás a vízszint miatt és bóbiskolás az árnyékban – ha valaki a hétvégén a Balatonon járt, úgy érezhette, gyermekkora egyik végtelenül hosszú nyári napját éli újra. S úgy tűnik, sokan lehettek: beszámolók szerint rekordokat döntött az augusztus huszadiki hosszúhétvégén a látogatók száma.

Szállást már alig lehetett találni. A Napi Gazdaság egyenesen úgy fogalmaz cikkében: „megtelt a Balaton és a Velencei-tó is.” A lap információi szerint a tóparti szállodákban már a múlt hét közepén sem lehetett szobát kapni, de csúcsra jártak a panziók és a vendégházak is. A kempingekben és egyéb fizető vendéglátóhelyeken több mint húsz éve nem volt példa a mostanihoz hasonló forgalomra. A Balaton-parton az előzetes adatok szerint vendégszámcsúcsot döntött Rezi, Cserszegtomaj, Dörgicse, Felsőőrs, Balatonszabadi, Kötcse, Bucsát és Lengyeltóti – írja a cikk.

A lap elemzése szerint a rekordlátogatószám mögött két fő tényező áll: a júliusban még gyenge forint miatt sokan inkább az itthoni nyaralást választották, s ráadásul viszonylag olcsó volt a benzin (nem úgy, mint most), tehát sokaknak megérte autózni.

Bokáig egy kilométeren át

Valószínűleg azonban sokkal jobban jártak azok, akik az északi partot választották. A déli parton sok helyütt olyan alacsony volt a vízszint, hogy az úszható mélység elérése felért egy gyalogtúrával.

Igaz, Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség vezetője hangsúlyozta, hogy ez a vízminőségen nem ront, csak gondot okoz a hajósoknak, továbbá a part menti sekély részeken tömegesen elszaporodott a zöldalga (köznyelvi nevén békanyál), ami nem esztétikus, de vízminőségi és egészségi problémát szintén nem okoz.

A Híradó képgalériája szerint ez nem is akadályozta meg az embereket a vízben bóklászásban.

Négyesre vizsgázott

Sőt, a fürdőzők idén is átlagosan jó minősítést adtak a balatoni strandok szolgáltatásaira, értékelve a zöldterületek fejlesztését, a bővülő sportolási és játéklehetőségeket, a tisztább illemhelyeket – számolt be a balatontipp.hu idei szezonban végzett felmérésének eredményéről Győrffy Árpád korábban az MTI-nek.

Nem túl meglepő módon rontották viszont a vizek állapotára és úszási lehetőségekre adott osztályzatokat, és továbbra is leginkább a parkolási lehetőségeket kifogásolják a látogatók.

A balatoni strandokat bemutató portál negyedik alkalommal szervezte meg strandértékelő akcióját, amelybe az idén 2566, a többszöri voksolás megakadályozása érdekében saját adatait is megadó személy kapcsolódott be. A honlap működtetői csak azoknak a strandoknak az eredményét hozzák nyilvánosságra, amelyeket minimum 35-en minősítettek. Ennek a kritériumnak 29 strand felelt meg, átlagos osztályzatuk 4,3 volt.

Olcsó a tóparti vállalkozás

Azonban hosszabb távon mégiscsak látszanak gondok a balatoni turizmusban és vendéglátásban: az ingatlanárak padlón vannak és minden eladó. Mint a Pénzcentrum cikkéből kiderül, nemcsak az üdülők, hanem a különböző vállalkozási célú ingatlanokból is sok van a piacon, s sokszor nem is drágák. Balatonakarattyán például 9 millió forintért szeretné eladni az önkormányzat az ezer négyzetméteres kertmozit, amely akár szórakozóhellyé is alakítható.

Ugyanakkor a Balaton környékén a 10-20 évvel ezelőttihez képest jelentősen visszaesett a kereslet. Megváltoztak a vendégek igényei, hanyatlik a “Zimmer frei” biznisz, s ráadásul az időjárás miatt is évek óta hektikus a szezon. Ehhez adódik hozzá a hazai lakosság fogyasztási képességének zuhanása és hajlandósága. Az egyre kevesebb és egyre szegényebb turista már nem jár annyit étterembe, és a helyi szinten mérve erős lábakon álló szállodák pedig állandó akciókkal szippantja el a kevés fizetőképes vendéget a kisebb, szegényesebb panziók és házi szállásoktól.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik