Üzleti tippek

Ezért zuhant kétéves mélypontra az arany

A fizikai arany keresletét elsősorban India és Kína rántotta lefelé, de máshol is sótlan a kereskedés.

Soós Róbert, az XTB Magyarország vezető elemzője szerint alig van mozgás a részvénypiacokon. A bankközi devizakereskedésben is csak az angol font hozott némi színt.

Ma egyetlen jelentős hír látott napvilágot, de az uborkaszezonban ennek sem volt nagy visszhangja. Az Arany Világtanács legfrissebb jelentése szerint kétéves mélypontra esett vissza a fizikai arany iránti kereslet, elsősorban a kevesebb kínai és indiai vásárlás miatt. A két ország lakói hagyományosan törzsvevők, ha aranyékszerről van szó. Indiában ősszel indul az esküvői szezon, ez várhatóan hoz némi élénkülést. Ezt erősíthetik majd a szabadságukról visszatérő befektetők is, így az arany várhatóan felette marad az unciánkénti 1600 dolláros árfolyamnak – fejtette ki a szakértő. A kereslet csökkenésében az ékszervásárláson túl szerepet játszik még a jegybankok alacsonyabb aktivitása és az is, hogy a befektetési arany iránti igény is mérséklődött.

Nem nyúlnak a pénzcsapokhoz?
A piac dilemmája továbbra is, hogy az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elindítja-e az újabb monetáris lazítást, a QE3-programot. Soós Róbert szerint az angolszász világban valamelyest javultak a gazdasági mutatók, például a kiskereskedelmi és munkaerőpiaci adatok. Ezek alapján elképzelhető, hogy rövid távon a Fed mégsem kapcsolja be a pénznyomdát, és a Bank of England sem fanyalodik rá az újabb kötvényvásárlási programra. Nagy-Britannia 2011 óta van recesszióban, a munkahelyek száma mégis emelkedett, természetesen ez elsősorban a londoni olimpiának köszönhető, amely adhat még némi támaszt a brit gazdaságnak.

Nézze meg a rövid összefoglalót!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik