Üzleti tippek

Tombol a piaci hiszti – tépik a forintot

Megrogyott az euró, és a forint árfolyama is eséssel indította a hetet. A szakértő szerint már pénteken voltak baljós előjelek.

Az XTB Magyarország brókercég piaci elemzője szerint a hétfői lejtmenet még nem számít nagy hisztinek, de azért valóban látványos eséssel indított az euró-dollár keresztárfolyam, amely 1,2080-as szintre süllyedt. A reggeli zuhanás után oldalazás jellemezte a kereskedést. Balogh Balázs szerint az euró-dollár keresztnél 1,18-nál található az egyik erős támasz, hogyha idáig süllyednének a jegyzések, akkor innen még az árfolyam erőteljes visszapattanása várható. A következő támasznak a most még beláthatatlan távolságra lévő, és már meglehetően „csúnya” 1,12-es jegyzés számít.

A piaci aggodalmak táptalaját jelenleg Spanyolország újabb két tartománya adja, amelyek pénzügyi segítséget kértek. Ezzel négyre nőtt a hivatalosan is bajban lévő tartományok száma. Eközben még pénteken megszavazta az Európai Unió a spanyol bankmentésre szánt 100 milliárd eurót. Az XTB szakértője a Gazdasági Rádió Reggeli Monitor című műsorában elmondta, ez utóbbit azért hagyja figyelmen kívül a piac, mert ez nem számít hosszú távú segítségnek, és a mentőövet nem az államnak, hanem a pénzintézeteknek dobják.

Az unió másik végéről, Görögországról mostanában kevésbé lehet hallani, de cseppet sem biztató az a német sajtóértesülés, amely szerint a Nemzetközi Valutalap kiszállhat a mentésből, mivel szerintük Görögország 2020-ra sem tudja majd GDP arányosan 120 százalékra csökkenteni az államadósságot.

A forint is megadta magát, hiszen míg az euró árfolyama múlt csütörtökön 284 és 285 környékén tanyázott, addig hétfőn már a 288 fölé is benézett az árfolyam.

Maradhat az alapkamat

A szakértő arra szavaz, hogy a jegybank monetáris tanácsa kedden sem nyúl a 7 százalékos irányadó rátához. Az elemzők többsége ezzel a forgatókönyvvel számol. Szerinte háromhónapos horizonton viszont már érik a kamatvágás. A monetáris tanácsban úgy tudni, hogy hárman a tartásra, hárman pedig a kamatcsökkentésre szavaznak, így egy belsős tagon múlhat a végeredmény. Balogh Balázs úgy véli, hogy az EU-IMF tárgyalások esetleges elhúzódása megnövelheti annak az esélyét, hogy legyen kamatvágás. Ennek előnye az olcsóbb hitelezés lenne azzal együtt, hogy negatív tényezőnek számít a piaci folyamatokba való jegybanki beavatkozás.

Pénznyomda és a vállalati óriások

Múlt héten a piaci szereplők árgus szemekkel várták a Fed-elnök kongresszus előtti beszédét, de hiába. Az újabb pénznyomda várva várt beindítása még mindig csak az utalások szintjén létezik. A spanyol és görög fejlemények mellett még az amerikai gyorsjelentési szezon mozgatja az árfolyamokat. A Coca Cola, a Goldman Sachs, az Intel és a Yahoo a vártnál jobb számokat tett közé, de a Microsoft és Nokia számai lelombozták a befektetőket. A heti menetrend főszereplői a McDonalds, a Facebook és az egyelőre sztárnak számító Apple.

Akik most szállnának be a Facebookba, azok mindenképpen várják meg a mostani, első jelentést – tanácsolja Balogh Balázs. A közösségi oldal május 18-án lépett a parkettre, amelyet hatalmas figyelemmel követtek világszerte, de a felfokozott várakozások nem igazolódtak be, és egyelőre csalódást hoztak a Facebook-papírok. Az elemző szerint a jelenlegi 25-30 dollár körüli árfolyam egyébként reálisnak számít.

Balogh Balázzsal, az XTB piaci elemzőjével Borbély Péter beszélgetett a Gazdasági Rádió reggeli műsorában. Itt hallgathatja meg a beszélgetés első részét.

Az interjú hossza: 7 és fél perc

Hallgassa meg a folytatást is!

Az interjú hossza: 13 perc

Frissítés: Kedden egyhetes mélypontra, 289 forint fölé gyengült a magyar fizetőeszköz az euróval szemben. Innen a jegybanki kamatdöntés hatására fordultak vissza a jegyzések. A monetáris tanács továbbra sem nyúlt a december 21-e óta érvényes 7 százalékos irányadó rátához.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik