Üzleti tippek

Önnek is hozhat pénzt az IMF

Forint(960x640)(2).jpg ()
Forint(960x640)(2).jpg ()

Ha a bankbetéteken és az állampapírokon túlra tekintene, akkor a forintpiacon érdemes a beszállási pontokat lesni.

Magyarországon sokan keresnek biztos hozamot a jelenleginél magasabb megtérülési rátákkal. A többség olyan befektetésekbe szállna be, amelyek felülmúlják a lekötött bankbetétek és az esetleg inflációt követő prémium állampapírok hozamait, de mégis ezekhez hasonlóan fix kamatozással kecsegtetnek.

Soós Róbert, az XTB Magyarország brókercég vezető elemzője az FN24-nek elmondta, a bankközi devizapiacon is vannak devizakeresztek, amelyek a napon túli pozíciókért kamatot fizetnek. Ez a carry trade kereskedés, amely már régóta ismert fogalom. Idehaza viszont még alig terjedt el, pedig a hozamokra is hatással lévő alapkamat Ukrajna után nálunk a legmagasabb a régióban. Mindezt a magyar irányadó ráta a tavaly december 21-e óta érvényes hétszázalékos szintjével vívta ki. Ez a tényező, valamint a körvonalazódó EU-IMF készenléti hitel miatti kedvező piaci megítélés is segítette a forintot abban, hogy idén bekerüljön a tíz legerősebb deviza közé – tette hozzá a szakértő.

Mi a carry trade?

Hosszú távú kereskedési stratégia, amelynél a befektetők a devizák kamatkülönbözetét használják ki. Ekkor eladják vagy kölcsönveszik az egyik alacsony kamatozású devizát, és az így kapott pénzt valamelyik magas kamatozású devizában helyezik el, tehát itt a kamatkülönbség a nyereség.

A carry trade ügyleteknél a kockázat a kedvezőtlen árfolyammozgásban rejlik, például az euró-forint short pozíció – vagyis a forint erősödésére kötött ügylet – esetén a magyar fizetőeszköz jelentős gyengülése okozhat nagyobb veszteséget.

 

Tőzsdei tippek haladóknak

Jelenleg elmondható, hogy a technikai szintek és a piaci hangulat alapján is gyengülhet a forint. Ráadásul az EU-IMF kettőssel kedden megkezdett tárgyalásokon is lehetnek olyan nézeteltérések, amelyek miatt veszíthet erejéből a hazai deviza. Soós Róbert szerint ezek az alkalmak, vagyis a fundamentális értéktől való pillanatnyi eltérések lehetnek igazán jó beszállási pontok a kamatkülönbözeti ügyletekre.

A sokak által nyomon követett Fibonacci-ellenállások és a hosszabb távú mozgóátlagok egyébként a 300 forint 30 fillér körüli euró-forint árfolyamot jelzik jelentős ellenállásnak, ahonnan ismét erősödhet a forint.

A vezető elemző szerint pozitív eurózónás fordulattal és kedvező készenléti IMF-csomaggal a háttérben akár a 275-ös árfolyam alá is benézhet a grafikon, amely az árfolyam és a kamat szempontjából is ideális lehet a befektetőknek.

Miniszótár

Tőkeáttét: Ezzel az adott összeg többszöröse is befektető, így jóval nagyobb nyereséget érhető el, de a másik oldalon a veszteség is az eredeti pénz többszöröse lehet.

Fibonacci-számok: Természettudományos megfigyelésen alapuló számsorozat, amelyet tőzsdei indikátorként is használnak.

Mozgóátlag: Az adatsorok kisimítása, amit az árfolyamok idősoraiban is használnak. Lényegében az adott árfolyam átlaga meghatározott időtávon. Létezik normál, súlyozott vagy például exponenciális mozgóátlag is.

Forrás: xtb.hu

Játsszon a forint erősödésére!

Nézzünk egy példát! Tegyük fel, hogy egy kereskedő egymillió forintot szeretne befektetni euró-forint carry trade ügyletbe, amelyhez forintot kell vennie az euró ellenében.

A jelenlegi kondíciók és költségek alapján, ha valaki úgy dönt, hogy egy évig tartja az euró-forint short pozíciót, akkor a befektetett összegre vetítve körülbelül 35 százalékos hozamot érhet el, hogyha kismértékben vagy csak minimális elmozdulással veszít az árfolyamon – véli az XTB vezető elemzője.

Mi történik, ha látványosan gyengül a forint?

Még ekkor is nullán, tehát veszteség nélkül zárhatja a short ügyletet. Erre példa, ha egy 290-es árfolyamon felvett euró-forint short pozícióból egy év múlva úgy tud kiszállni, hogy az eurójegyzések legfeljebb 308 forint 60 fillérig meneteltek felfelé. Soós Róbert szerint ez úgyis lefordítható, hogy az éves kamatjóváírás ekkora kilengést, illetve árfolyamkockázatot még képes fedezni. Ennél gyengébb jegyzéseknél viszont már veszteséges az ügylet. Nyilvánvalóan minél magasabb szintről tud valaki short pozíciót nyitni annál valószínűtlenebb, hogy komoly árfolyamveszteséget kell elszenvednie, hiszen ilyenkor már a jegybank is védelmébe veheti a magyar pénzt.

Mivel a carry trade tőkeáttételes ügylet, így a legrosszabb forgatókönyv a teljes tőke elvesztése. A 290-es euró-forint árfolyamról ez elméletileg úgy történhet meg, ha a magyar deviza napokon belül drasztikus zuhanással 330 fölé gyengül – magyarázta a szakértő.

Az azonnali devizaügylet fő előnye a bankbetétekkel szemben, hogy likviditása jóval nagyobb, a pozíció módosítható, vagy bármikor ki is lehet szállni belőle. A haladó kereskedők pedig akár daytrade stratégiákkal, vagyis napon belüli vétellel és eladással is fedezhetik a hosszabb távú pozíciójuk árfolyamveszteségét, így a tényleges csődkockázat minimálisra szorítható.

További részletekért nézze meg az XTB részletes elemzését!

Így kell megelőzni a befektetési óriásokat
Az XTB Magyarország sokadszorra végzett a Bloomberg-lista élén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik