Üzleti tippek

A görög választások utáni kijózanodásban remekel a forint

Rengeteg még a nyitott kérdés a görögöknél, Spanyolországban is gyűlnek a gomolyfelhők. A forintot viszont erősíti, hogy az unió várhatóan mégsem zárja el a kohéziós csapokat.

A magyar eszközök kimagasló teljesítménye főként annak köszönhető, hogy a Reuters hírügynökség meglebegtette, az Európai Unió a héten visszavonja a kohéziós alapok felfüggesztéséről szóló javaslatát. Ez a Magyarországgal szembeni szankció egyébként 500 millió euró zárolását jelentette volna – összegezte az XTB Magyarország brókercég vezető elemzője. A papírformának számító, brüsszeli jó hírnek köszönhetően a forint euróval szembeni árfolyama napközben 290 forint alá is benézett, és a hazai börzén is felerősödött az optimista hangulat. A Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX másfél százalékos pluszban is járt.

A pokoli forgatókönyv elmaradt

Soós Róbert szerint a görög választások utáni mérsékelt piaci reakció annak tudható be, hogy a befektetők már múlt héten beárazták az optimistább forgatókönyvet, vagyis a jobboldali Új Demokrácia győzelmét. Árnyoldalak viszont itt is vannak. Egyrészt az Új Demokrácia egyedül nem képes kormányalakításra, másrészt a nemzetközi szervezetekkel való együttműködés mellett ők is szorgalmazzák a mentőcsomag feltételeinek újratárgyalását. Márpedig az esetleges lazítás Írországban, Portugáliában és Spanyolországban is egyszerre verné ki a biztosítékot, hiszen így ezek az országok is indokoltan kopogtatnának további engedményekért az uniónál és a Nemzetközi Valutaalapnál.

Európa másik végén is gyűlnek a gomolyfelhők

Görögország mellett a befektetőket Spanyolország is jócskán aggasztja. Ezt jól tükrözi az euró-dollár keresztárfolyam, amely lefelé vette az irányt, vagyis az euró gyengült az amerikai fizetőeszközzel szemben. Az aggodalmak alapja, hogy a spanyol, 10 éves államkötvények hozama már múlt héten a lélektani határnak számító 7 százalék fölé emelkedett. Az XTB szakértője arra számít, hogy csütörtökig mindenképpen marad a bizonytalanság. Akkor látjuk meg ugyanis, hogy mire jutott a spanyolországi bankaudit. Kiderül, hogy vajon elég lesz-e a 100 milliárd eurós bankmentőcsomag.

További részletekért nézze meg az XTB vezető elemzőjének összefoglalóját, amelyből az is kiderül, hogy mi hozhat újabb lejtmenetet a forintpiacon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik