Üzleti tippek

Tragédia vagy sem a 300-as euró?

A görög kötéltánc 308-310 forintra is felnyomhatja az euróárfolyamot.

Egyelőre nem súlyos a helyzet a forintpiacon, de könnyen azzá válhat – adott rövid helyzetjelentést az XTB Magyarország brókercég vezető elemzője. A forintot leginkább a sokat emlegetett görögországi események rángatják. Negatív forgatókönyv esetén az újabb, június 17-ei választásokon olyan kormány kerülhet hatalomra, amely elutasítja a további megszorításokat. Márpedig ahhoz, hogy a görögök megkapják az EU-IMF-EKB csomag soron következő részleteit, együtt kell működniük a nemzetközi szervezetekkel. Árnyalja a képet a Nemzetközi Valutaalap nagyjából egy héttel ezelőtti bejelentése is, miszerint az átmeneti kormányzás idejére felfüggeszti kapcsolatait Athénnal.

Soós Róbert szerint a negatív szcenárió esetén borítékolni lehet a görög államcsődöt, ami a feltörekvő országok – így Magyarország – devizapiacain is lavinát indíthat el. Válságos időkben ugyanis a befektetők bevett stratégiája, hogy dollárba menekülnek, és kivonulnak a kockázatosabbnak tartott eszközökből. Ezen a listán pedig állandó helye van a forintnak, amit a magyar fizetőeszköz elsősorban a régiós szinten kiugró mértékű államadóssággal érdemelt ki. Elég, ha a GDP arányosan 80 százalékos adósságot összehasonlítjuk a lengyelek csupán 40 százalékával. A szakértő arra számít, hogy a görög választásokig is továbbgyengülhet a forint. A piaci idegesség és csapkodás (volatilitás) miatt ugyanis most már a 308-310 forintos euró sem számít ördögtől valónak.

„A tegnapi uniós csúcsértékezletet diplomáciai udvariaskodásnak tekinthető, ami ahhoz is kevés volt, hogy a szakadást megállítsa. Fontos kiszivárogtatásnak számít viszont az, hogy a Eurogroup munkacsoportja vészforgatókönyvek kidolgozására szólította fel a tagországokat” – értékelte a szakértő a hajnalig tartó uniós tanácskozást.

További részletekért nézze meg az összefoglalót, amelyben az XTB vezető elemzője az EU-csúcs és az Eurogroup bejelentésének piaci hatásaira is kitér.

Egy kis statisztika
Az elmúlt hetek adatai alapján a forint euróval szembeni gyengülésénél napon belül 6, heti viszonylatban 10 forint volt a plafon.

Sokat segíthetne az IMF-védőpajzs

Az XTB vezető elemzője szerint a magyar kormány „egy jegybanktörvénnyire” van attól, hogy teljesítse az EU-IMF korábbi feltételeit. A parlament várhatóan június elején szavaz majd a jegybanktörvény módosításáról. A nemzetközi szervezetek kikötése, hogy biztosított legyen a Magyar Nemzeti Bank függetlensége. Ha ez a változtatás megtörténik, akkor valószínűleg már megkezdődhetnek a formális tárgyalások az EU-IMF párossal.

Ha sikerülne nyélbe ütni a kormány által elővigyázatossági megállapodásnak tartott körülbelül 15 milliárd eurós paktumot, akkor piaci segítség nélkül is 2013-ban végig biztosítható az államadósság finanszírozása. Természetesen nem ez a cél, de az euróválság elmélyülése a magyar kötvényhozamokat is továbbemelheti, megnehezítve ezzel az adósságkezelést.  Soós Róbert szerint azt is mérlegelni kell, hogy a magyar kabinetnek már nincs tartaléka újabb vészforgatókönyvre.

A sok „ha” közül egy újabb

Ha viszont a görög választásokon olyan erő kerül hatalomra, amely együtt működik a Valutaalappal és az Európai Unióval, akkor a vezető elemző elképzelhetőnek tartja, hogy a piaci megnyugvásnak köszönhetően a forint akár 285-ös szint környékére is visszaerősödhet. Idén a grafikon alja 281 körül volt még februárban.

Görög szappanopera, spanyol banknátha

Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a történésekbe az EU másik végén, még a spanyolok is beleszólhatnak. A spanyol kabinet egyelőre azt hangsúlyozza, hogy állami forrásokból is fel tudják tőkésíteni a bankokat, de azért nem árt itt sem az óvatosság – figyelmeztet a szakértő.

Lehetne olcsóbban tankolni, de…
Most mindenki a 300 forint körüli euróárfolyamot lesi, pedig a dollár-forint keresztre is érdemes rápillantani. Míg tavaly nyáron 185 forint körül járt a zöldhasú jegyzése, addig most már 240 környékén mozog az árfolyam. A dollárban jegyzett kőolaj ára folyamatosan csökken, ami jó hír lehetne az autósoknak, ha ezt a nem ütné ki a forint gyengülése.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik