Üzleti tippek

A nagyok már most is kilóra veszik a tojást

A tyúk-tojás probléma örök. Az uniós tyúkketrecek után most a „kilós" tojásról folyik a vita.

Még május elején közölte a vidékfejlesztési tárca, hogy támogatná a Baromfi Termék Tanács javaslatát. Eszerint a jövőben darabár helyett kilóra mérnék a tojásokat az üzletekben. Azzal érvelnek, hogy jelenleg a legkisebb méretű, S jelölésű importtojásoknak látszólag alacsonyabb az ára, de ezekkel a normál termékekhez képest rosszabbul jár a fogyasztó.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint viszont bajos lenne a kilónkénti ár feltüntetése, főleg hogy azonos méretosztályon belül is eltérő a dobozok súlya.

A Gyermelyi Zrt. gazdasági igazgatója az FN24-nek elmondta, hogy a nagybani piacon régóta kilóra mérik a tojást, de ettől függetlenül nem tartja könnyen kivitelezhetőnek, hogy a háziasszonyok is áttérjenek erre.

Sárossy Attila szerint a piac súlyos problémáit máshol kell keresni. Például jelentős gondot okoz az illegális tojástermelés, amely főleg Dél- és Kelet-Európában jellemző, de a magyar tojásként eladott termékeknél is előfordul, hogy kérdéses, valóban magyar áru van-e a dobozokban.

A feketén termelő cégek értelemszerűen ártanak a piacnak, hiszen lenyomják a termelői árakat, és megnehezítik a szabálykövető vállalkozások dolgát. Igaz ez a tyúkketrecekre vonatkozó uniós szabályozásnál is. Ha ugyanis valaki csak minimálisan megszegi az előírásokat, akkor is indokolatlan piaci előnyhöz jut. A gazdasági igazgató elmondta, hogy ezeknek a visszaéléseknek a minél hatékonyabb kiszűrésére lenne szükség uniószerte, de egyelőre az is kérdéses, hogy egységesen be tartják-e az előírásokat a termelők. Sárossy Attila szerint mindehhez azt is hozzá kell tenni, hogy az EU-politikusok nem a gazdasági ésszerűség alapján döntöttek a baromfitartás feltételeiről.

A Gyermelyit is érintő élelmiszer-felügyeleti díjról a gazdasági igazgató úgy vélekedett, hogy ez számukra pluszadónak tűnik, ami abban az esetben elfogadható, ha a befolyt bevételeket az állam a piaci viszonyok kifehérítésére, rendezésére használja. A több mint 18 milliárd forint éves árbevételű vállalatnál ez a díj 8 millió forintos pluszterhet jelent.

A jó tésztához stabil IT is kell

„A Gyermelyi Zrt. az utóbbi években is meg tudta őrizni vezető pozícióját. Ez pedig részben annak is köszönhető, hogy modernizáltuk a cég informatikai és telekommunikációs háttérparkját, így a gazdasági visszaesés ellenére is növelni tudtuk a hatékonyságot” – összegezte Sárossy Attila gazdasági igazgató.

A vállalatnál a belső adatátviteli rendszer az Invitel által biztosított VPN hálózaton és bérelt vonali interneten keresztül működik. A szerverek számára tavaly egy vadonatúj, korszerű szervertermet alakítottak ki. A beruházás nagyjából 70 millió forintba került a tésztagyártó cégnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik