Üzleti tippek

Kifizetetlen számlahegyek a vállalkozásoknál

Németországban a cégek háromnegyede határidőre fizet, Magyarországon a fele sem.

Európán belül Portugáliában a legrosszabb, míg Németországban a legjobb a fizetési határidő teljesítése – áll a Bisnode csoporthoz tartozó, cégminősítéssel foglalkozó Dun & Bradstreet Hungária elemzésében. Európában átlagosan a cégek 37,8%-a fizet határidőre, és a vállalkozások 53,2 százaléka késik 1 és 30 nap között a számlafizetésekkel.

A vizsgált európai országok közül Németország és Svájc az egyetlen, ahol nagyobb a határidőre fizetők aránya a késve fizetőkénél. Németországban a vállalkozások 74,7 %-a, míg Svájcban 55,3 százalék teljesíti számláit időben. Spanyolországban, Portugáliában és Lengyelországban a legmagasabb az extrém, 90 napnál nagyobb késések aránya, ami már a fizetőképesség hiányára is utalhat.

Hogyan csökkentheti a költségeit?

Az internetalapú IP-telefonnal lejjebb szoríthatja a telekommunikációs kiadásokat.

Magyarországon a számlák 40,8 százalékát fizetik határidőre, azonban ha az egynapos késést még megengedjük (mivel idehaza bevett gyakorlat, hogy a cégek a határidő napján utalják el számláik ellenértékét, és ezért az 1 nap késéssel érkezik meg), akkor a magyar cégek 53 százaléka teljesít időben, ami még így is jóval a német átlag alatt van. Nagy-Britanniában és Ausztriában meglepő módon nem nagyon fizetnek határidőre a vállalkozások, mivel több mint 60 százalékuk 1 és 30 nap közötti késéssel teljesít, ezzel a hónapon belüli késedelmeket tekintve az európai átlag felett vannak.

Mezőgazdaság vs. logisztika

A Dun & Bradstreet nemzetközi adatai szerint Európában a mezőgazdaságban a legfegyelmezettebb a számlateljesítés, míg a szállítás és logisztika iparágban a legkevésbé. A 90 napnál nagyobb extrém késések aránya a bányászatban a legmagasabb, 3,8 százalék. Az építőipari társaságok 40,1%-a fizeti számláit időben Európában, ami Magyarországon ennél kevesebb, csak 37,9 százalék.  Meglepő módon idehaza mégsem a nagyon nehéz helyzetben lévő építőipari vállalkozások fizetnek a legkevésbé pontosan, mivel itthon a gyártó cégek csupán 33,1 százaléka teljesíti kötelezettségeit a megadott dátumra.

Keleti József, a Bisnode Csoport országigazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy a számlafizetési trendek nemcsak összesítve, hanem az egyes cégekre vonatkozóan is elérhetők, ráadásul ingyen, ha valaki csatlakozik a fizetési tapasztalat programhoz. Így olyan információkra is szert tehetnek a vállaltok egy-egy üzleti döntés előtt, ami máshonnan nem elérhető. A számlafizetési tapasztalatokból kiderül, ha egy társaság általában nagyobb késéssel fizet másoknál, ebben az esetben érdemes előrefizetést kérni, vagy biztosítékokat építeni a szerződésbe, hogy megkíméljük magunkat az esetleges veszteségektől.

A legkisebbeknél van a legtöbb gond

Magyarországon a mikrovállalkozások fizetik leginkább határidőben a számlákat, ami viszont nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez a legmegbízhatóbb cégkör. A magas arányú határidőben fizetés arra is utal, hogy ezek a vállalkozások kisebb arányban kapják meg előre az árut fizetés nélkül, ezért határidőben kell teljesíteniük, hogy szállítójuk is teljesítsen.

Az extrém, 90 napot meghaladó késések aránya is a mikrovállalkozásoknál a legmagasabb, ebből arra következtethetünk, hogy az ebbe a méretkategóriába tartozó cégek válnak a legnagyobb valószínűséggel fizetésképtelenné. Közepes cégméret esetén a legalacsonyabb – 29,8 százalék – a határidőben fizetések aránya. A kisvállalkozások 38,3 százaléka egyenlíti ki számláit határidőben, míg a nagyvállalatok csupán 30,1 százaléka – áll a Dun & Bradstreet Hungária tanulmányában.

Hirdetések és állásbörze helyett így is találhat új munkatársakat
Ha informatikai területen szeretnék bővíteni a céges csapatot, akkor nem árt, ha az innovációs versenyek pályázói között is szétnéznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik