Üzleti tippek

A NAV is rajta van a feketelistán

Egyre több a végrehajtási eljárás, amit még maga az adóhatóság sem tud megúszni?

2012 első negyedévében annyi végrehajtást indított a NAV, mint 2011-ben fél év alatt. Márciusban naponta körülbelül 3000 cég ellen indult eljárás, míg 2011 márciusában ez a szám alig napi 700 volt – áll a Partnercontrol.hu céginformációs szolgáltató elemzésében. Jól látszik, hogy a központi költségvetést megillető követelések behajtásában az adóhatóság a korábbiaknál határozottabban lép fel.

A végrehajtások növekvő száma azt jelzi, hogy üzleti kapcsolat létesítése előtt nem elég az adott cég alap és pénzügyi adatait megvizsgálni, hanem a társaságot érintő egyéb negatív eseményeket is érdemes átnézni, mivel ezek a cég kockázatosságára, fizetőképességére vonatkozóan olyan információkat is elárulhatnak, ami máshonnan nem tudható meg. Az úgynevezett egyéb negatív események vizsgálata esetén tájékozódhat például az APEH adószám-felfüggesztési és törlési határozatairól, adótartozás meglétéről, bírósági végrehajtásról, büntetőjogi eseményekről vagy munkaügyi bírságokról. Ezek utalhatnak akár a vállalkozás fizetőképességének csökkenésére is, ezért szerződéskötés esetén célszerű mérlegelni ezen eseményeket és hatásukat, valamint szükség esetén fizetési biztosítékot kérni utólagos fizetés engedélyezésekor – tanácsolják a céginformációs társaság szakértői.

A NAV végrehajtások számának növekedését jelzik, hogy 2010-ben több mint 370 ezer ilyen eseményt regisztráltak, 2011-ben pedig több mint 420 ezret. Havi bontásban is megfigyelhető az emelkedő tendencia, azaz a hivatal egyre több végrehajtást kezdeményez, ami a cégek fizetőképességének romlását, és az erőteljesebb hatósági szigort is jelzi. 2010-ről 2011-re a 100 és 10 millió feletti adótartozók száma is megemelkedett. A legérdekesebb, hogy 2012. április óta maga a Nemzeti adó- és Vámhivatal is szerepel a NAV végrehajtás alatt állók listáján, aminek oka valószínűleg inkább adminisztrációs hiba, vagy előfordulhat, hogy a NAV is tartozik?

A legjellemzőbb negatív események az adóhatósági végrehajtások, az adószám felfüggesztések és a bírósági végrehajtások. Az adószám felfüggesztések száma is jelentősen nőtt ez elmúlt évben. Ennek a száma jelenleg 65 ezer, míg 2011 januárban még „csak” 22 ezer ilyen eset volt. Adószám felfüggesztés az éves beszámoló leadásának elmulasztása miatt történhet, vagy például akkor is, ha a cég címére postázott adóhatósági levél „a címzett ismeretlen” jelzéssel kétszer visszaérkezik. Akkor is emellett dönt a hivatal, ha a cég nem a székhelyén vagy az ügyintézés helyén működik, illetve ha a szervezet képviselőjének bejelentését elmulasztja. Az adóazonosító felfüggesztésének súlyos következményei lehetnek, ha ugyanis az eseményt elrendelő határozat jogerőre emelkedését követő 90 napon belül nem pótolja a cég mérlegét, akkor az adószám törlésre kerül.

Amikor már bírósági végrehajtásra kerül sor, állami kényszer is közbejátszik, hogy az adós teljesítse fizetési kötelezettségeit. Ilyen esemény esetén különösen érdemes „résen lenni”, mert a bírósági végrehajtás gyakran torkollhat fizetésképtelenségi eljárásba, felszámolásba, amikor a követelések már csak nagyon csekély eséllyel hajthatók be. Bírósági eljárásból 2010-ben több mint 56 ezer volt, és már tavaly majdnem elérte a 69 ezret. 2012 első negyedévében is már 18 ezer ilyen eseményt regisztráltak. Mivel Magyarországon naponta több mint 65 cég ellen indul felszámolás, és a felszámolás alá kerülő cégek száma folyamatosan nő, egy bírósági végrehajtás már intő jel arra, hogy a társaság nem tudja majd teljesíteni kötelezettségeit.

Keleti József, a magyar Bisnode-csoport országigazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy nemcsak az adott vállalkozás negatív eseményeit érdemes megvizsgálni, hanem a céghez vagy a tulajdonos érdekeltségi körébe tartozó más társaságok NAV vagy bírósági bejegyzéseit is. A tapasztalatok, ugyanis azt mutatják, hogyha egy tulajdonos bizonyos cégei ellen eljárás indult, akkor nagy valószínűséggel más vállalkozásai ellen indult már ilyen, vagy hamarosan várható ilyen esemény. A mérlegleadást notóriusan elmulasztók ugyanis általában más vagy új cégeikben is trükköznek, vagy tartozásokat hagynak maguk után. Az új cégbejegyzési folyamat feltehetően valamelyest javítani fog ezen, mivel azok, akinek adótartozásuk maradt, nem alapíthatnak új társaságot. Ezt azonban valószínűleg az igazán nagy „játékosok” megpróbálják majd kikerülni, más nevére, sőt akár hajléktalan emberek nevére szóló cégalapítással.

Keleti József szerint előfordulhat, hogy egy eljárás csak rövid ideig van érvényben, vagy csak adminisztrációs hiba miatt jegyezték be a cég ellen, ilyen esetekben a jelentősége kisebb, mint egy hosszú ideje fennálló vagy komoly végrehajtásnak. Mindig érdemes tisztázni az üzleti partnerrel, hogy az adott eljárás miért történt, és ennek súlyát egyedileg mérlegelni. Érdemes a cégeknek a saját adataikat is rendszeresen figyelni, és tájékozódni, hogy mások mit látnak róluk, mivel többször előfordul, hogy a vállalkozások egyáltalán nem vagy csak későn értesülnek arról, hogy ellenük valamilyen negatív eljárás van folyamatban.

Önnek mi a véleménye az adóellenőrökről?
Meglepő válaszok. Az adózók több, mint fele elégedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik