Üzleti tippek

Íme, Demján brutálisan egyszerű jóslata

Sötét képet festett a magyar gazdaság helyzetéről Demján Sándor nagyvállalkozó, aki a Széchenyi-kártya után új ötlettel állt elő: beszerzési közösséggel javítaná a kisvállalkozók alkupozícióját.

„Kilenc éve sok fórumon elmondtam: vészhelyzetben van a magyar gazdaság. Előrevetítettem, hogy Magyarország lesz a régió legszegényebb és legnehezebb helyzetben lévő országa. Azt kell, hogy mondjam, sajnos igazam lett” – mondta egy mai sajtótájékoztatón Demján Sándor, az ország második leggazdagabb embere, és a Vállalkozások és Munkaadók Országos Szövetségének (VOSZ) elnöke.

Úgy látja, hogy Magyarország ma hasonló helyzetben van, mint Széchenyi István korában, akit a magyar reform, a polgári társadalom atyjának hívott. Akkor azért nem volt tőke az országban, mert jobbágyrendszer volt, s hasonló volt a helyzet a rendszerváltás után is. „Magyarországot ma is csak a gazdaság talpra állása tudja megmenteni” – emelte ki a hasonlóságot az akkori lassú evolúciós folyamat és a mai között.

„Széchenyi azt mondta: Magyarország lesz. Ha a gazdaság nem áll talpra, én úgy gondolom, Magyarország nem lesz. A mai globalizációban asszimilálják, kiürül” – fogalmazott. Szerinte nem ígér fényes jövőt, hogy tíz év alatt a vállalkozások amortizációjának felét sikerült csak visszatornázni. Ez azt mutatja, hogy a világgal való versenyben nem állnak jól a magyar kis- és középvállalkozások, amelyek a foglalkoztatás döntő többségét végzik, egyre nehezebb piaci helyzetben.


Demján Sándor
Fotó: MTI / Kovács Tamás

Társulj és fogj össze magyar!

Erre a dilemmára Demján az összefogásban látja a megoldást. Ha együttesen lép fel sok 10 vagy akár 100 ezer vállalkozó egy-egy szolgáltatóval szemben, akkor be tudja hozni a hátrányát, s lépéselőnybe kerülhet versenytársaihoz képest – véli. „Erről szól a világ, hogy kinek van lépéselőnye – s nem a magyar konkurensekkel, hanem a világban működő többiekkel szemben” – fogalmazott. Ez a szolgáltatóknak is megéri: együttesen a kis- és középvállalkozások egy olyan hatalmas piacot képeznek, amelyekért a nagyoknak is érdemes küzdeni.”

Erre lehet jó eszköz szerinte a VOSZ tagjainak szóló beszerzési közösség, amelyhez szerinte 150 ezren fognak csatlakozni, azaz a körülbelül 320 ezer rendesen adózó vállalkozás közül minden második. Az a céljuk, hogy az erre a célra létrehozott cég, a Vosz-Besz Zrt. a tagjai számára tudjon kedvezményesen nyersanyagot, illetve az üzemeltetéshez szükséges árut és szolgáltatást kínálni.

„Itt a nagyok a kicsiken próbálnak segíteni, ez egy nemes ügy. A szolgáltatók versenyben nyerték el a jogot a szolgáltatásra, nem monopolszerződéseket kötöttünk.” Demján szerint összesen száz- vagy ezermilliárdokat is spórolhatnak a vállalkozók a rendszeren keresztül.

Mit lehet olcsóbban kapni?

A beszerzési közösséget egyelőre mobilszolgáltatás, üzemanyag-, gépjármű- és árambeszerzésre lehet igénybevenni. A szolgáltatásokra meghirdetett versenyt a Vodafone, a Shell, a Porsche Hungária és az MVM Partner nyerte el kedvezményeivel. A Vodafone például egy forintért kínálja táblagépét a csomaghoz, s az egyik legolcsóbb percdíjat ajánlja a kisebb vállalkozások számára fontos szolgáltatások, például flottakövetés kedvezményesebb díjai mellé. „Nagyon hiszünk benne, hogy az eddigi többezres felhasználószám a szélesebb kör miatt nagyot bővül” – fogalmazott Beck György, a Vodafone igazgatóságának elnöke.  (A VOSZ-tagok eddig is kedvezményt kaphattak.)

A Shell euroShell partnerkártyát kínál a beszerzési közösség tagjainak, amely egyrészt hitelkártyaként működik (utólag, kéthetente kell fizetni), másrészt pedig 6 forint plusz áfás kedvezményt kínál literenként benzinre, s 8 forintot dízelre. „Csak a multik és a kkv-k sikeres együttműködése alapján lehet sikeres egy ország” – mondta Erényi Balázs, a cég elnöke, aki szerint ebben a gazdasági környezetben nagyon időszerű a közösség létrejötte.

Eppel János, a Porsche Hungária elnöke szerint a legnagyobb magyar forgalmazóként a Porschénak is elemi érdeke, hogy csatlakozzon. „Nemcsak azért, mert segíteni kell ezt a kört, hanem azért is, mert náluk van a legnagyobb megrendelői potenciál” – fogalmazott. A cég akár egymillió forint feletti árkedvezményt is biztosít a VOSZ-tagoknak, s akár finanszírozza is a beszerzést.

A Gablini csoport – a társulás első kisvállalkozója – pedig a gépjárművek beszerzésében, fenntartásában és a flottajogszabályok alkalmazásában segít a tagoknak.

Bővítési tervek

Szűcs Péter, a Vosz-Besz Zrt. ügyvezetője szerint csak idén 38 milliárd forintot spórolhatnak a tagoknak a beszerzési rendszeren keresztül, ami cégenként évente 300 ezertől kétmillió forintig terjedhet. Úgy becsüli, hogy 2012 végére a működő vállalkozások 10 százaléka, azaz körülbelül 60 ezer cég lesz a rendszer tagja.

A rendszert a második félévben kiegészíthetik majd banki és biztosítási szolgáltatásokat kínáló céggel, bevásárlólánccal, nyersanyagforgalmazóval és gázszolgáltatóval.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik