Üzleti tippek

Befellegzik a székhelyszolgáltatásnak

Március elsejétől a cégek nem köthetnek új székhely-szolgáltatási szerződést senkivel, még a saját ügyvédjükkel sem.

A székhelyszolgáltató azt vállalja, hogy hozzá bejegyeztethetik a céget, nála kirakhatják a cégtáblát, átveszi, továbbítja a leveleket, őrzi a hivatalos és üzleti irataikat, és még a hatóságot is fogadja, ha ellenőrzésre kerül sor. Helyesebben ezt vállalhatta. Eddig.

A csődtörvényt, a gazdasági társaságokról szóló törvényt és a cégtörvényt módosító tavaly év végén megjelent törvény március elsejétől megszünteti az ügyvédi székhelyszolgáltatás lehetőségét. A változtatásra az indoklás szerint azért volt szükség, mert számos esetben problémát jelentett, hogy a cég székhelyén nem volt elérhető a cég vezetője, illetve nem vették át a hivatalos iratokat.

Csak azoknál a cégeknél maradhat az ügyvéd a székhelyszolgáltató, amelyek még március elseje előtt kötöttek szerződést.

Korábban írtunk róla, hogy székhelyszolgáltatást nem csak ügyvédek nyújtanak. Akkor megkérdeztük az adóhatóságot, hogyan lehetséges ez. A nemzeti Adó és Vámhivatal azt válaszolta, hogy a cégtörvény szerint székhelyszolgáltatás nyújtására kizárólag a cég létesítő okiratát ellenjegyző ügyvéd jogosult. Most megerősítették ezt a korábbi kijelentésüket. Ezentúl tehát senki nem köthet székhelyszolgáltatásra szóló szerződést.

A jövőben tehát a bejegyzésre kerülő cégeknek saját székhellyel kell rendelkezniük, s ott kell kirakniuk a cégtáblát, valamint gondoskodni arról, hogy elérhetőek legyenek, átvegyék a leveleiket, fogadják a hatóságokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik