Üzleti tippek

Építőipar – még mindig komoly bajban

Bár az átlagosnál kevésbé nőtt az építőipari felszámolások száma, még így is ebben a szektorban dől be a legtöbb cég.

Az országos átlagnál kisebb ütemben emelkedett az építőipari cégek körében a felszámolások száma, de ez nem jelenti azt, hogy az ágazat ne lenne nagyon komoly bajban – állapítja meg az Opten ügyvezető igazgatója, Tóth Tamás. Tavaly országosan 16százalék feletti mértékben emelkedett a felszámolások száma, míg az építőiparban a dinamika 10,3 százalék volt. Ennek ellenére az ágazatban 9 százalékon áll a bedőlt cégeket a működők számához viszonyító mutató, míg az összes céget tekintve ez az érték 3,4 százalék. 2011-ben egész évben összesen 4305 céget számoltak fel az ágazatban a megelőző évi 3901 céggel szemben.

Az építőipari kivitelezés 2007-hez képest összehasonlító áron 42 százalékkal esett vissza. A kis cégek nem bírják megrendelés nélkül finanszírozni működésüket, pláne nem a beszerzett eszközök törlesztőrészleteit – mondta az igazgató. Decemberben 353 céggel szemben indult eljárás. Ez 100-zal több, mint egy évvel korábban ugyanebben a hónapban. Decemberben az ünnepek miatt általában kevesebb cégbírósági eljárás indul, mint máskor, a tavalyi utolsó hónap azonban az év többi hónapjához képest is átlag fölötti bedőlésszámot hozott. “Bizonytalan, hogy a szokatlanul rossz december mit jelent 2012 elejére nézve, hiszen az adat kiugrónak mondható. Nem gondoljuk, hogy ez az erős dinamika állandósulna: sokkal valószínűbb, hogy a növekedési ütem továbbra is magas, két számjegyű lesz, de az országos átlag alatt marad” – véli az igazgató.

Ugyancsak sok, 381 építőipari végelszámolást hozott az év vége. Ez 88 százalékos növekedés a megelőző év azonos időszakhoz képest. Ennél magasabb havi értékeket csak az év első harmadában regisztrált a cég: akkor a cégbíróságok által megindított kényszer-végelszámolások miatt nem volt ritka a havi 400-450 végelszámolás sem, ám azóta a helyzet konszolidálódni látszott. Az év egészében így is kiugróan sok, összesen 3925 végelszámolás kezdődött meg, ez 80 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

Tavaly 5960 új céget jegyeztek be az építőiparban. Ez lényegében megegyezik a tavalyi cégalapítások számával, de elmarad a 2008-as és a 2009-es 6900-tól, illetve 6200-tól. „Semmi nem indokolja, hogy ennyi új építőipari vállalkozás jelenjen meg a piacon. Az ágazat élő szerződésállománya 1142 milliárd forintra zsugorodott, ami 40 százalékos visszaesés 2010-hez képest” – állítja Tóth Tamás. Ezzel szemben az adatok azt mutatják, hogy az új cégek jelentős része bedőlt cégek romjaira épül, olyan tulajdonosok és cégvezetők jelennek meg bennük, akik már  korábban is adósságot hagytak hátra bedőlt vagy bedöntött cégekben. „Azt reméljük, hogy a cégalapítási szabályok szigorítása, az egyórás cégalapítás megszüntetése némileg megnehezíti az adósságszédelgők dolgát, és a cégbíróságok is következetesebben tudják alkalmazni a cégvezetéstől való eltiltás szabályait” – mondja az igazgató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik