Üzleti tippek

Íme 2012 vesztesei

Összegyűjtöttük, kik járnak rosszul a jövő évi adószabályokkal. Például aki vásárol, az árak ugyanis nőhetnek.

Mindenki, aki vásárol, mert a termékek többségénél 25 helyett 27 százalék lesz az áfakulcs, ami várhatóan az árak emelkedéséhez vezet. Leginkább vesztesek az alacsony jövedelműek. Az áfarendszer ugyanis  regresszív hatású lehet: a magasabb jövedelműektől arányosan kevesebbet, míg az alacsonyabb jövedeleműektől többet von el – hívta föl a figyelmet a PricewaterhouseCoopers „Egyensúly-eltolódás – a közvetett adófajták térnyerése” („Shifting the balance – the evolution of indirect taxes”) című felmérése.

Akik havi bruttó 216 805 forint alatt keresnek. Az ő nettó bérükre a különböző változások végső hatása a személyi jövedelemadó rendszerén belül (adójóváírás teljes, félszuperbruttó részleges kivezetése, járulékemelkedés) negatív.  Vagyis ha nem emelik meg a bruttó bérüket, akkor csökken a nettó bérük.

A kormány elvárja, hogy ezeknél a dolgozóknál a munkaadó annyival emelje meg a bruttó bért, hogy ne csökkenjen a nettójuk – ehhez az elváráshoz szankciót és támogatást is társított.

Ennek ellenére arra kell sajnos számítani, hogy nem minden érintett dolgozónak emelik meg majd a bérét. Akinek az elvárt mértékben növelik a fizetését, az is vesztes, hiszen megemelték a bérét, mégis „helyben jár” a nettó fizetése, azaz a reálbére csökken.

A dohányzók, mert jövőre emelkedik a dohánytermékek jövedéki adója, méghozzá többször is. Ennek következtében jövőre több mint 100 forinttal drágább lehet a cigaretta kiskereskedelmi átlagára. Január elsejével szigorodik a nemdohányzók védelméről szóló törvény is: minden zárt légterű közforgalmi helyen, köztük a vasút teljes területén is tilos lesz rágyújtani. 2013-tól pedig állami monopólium lesz a dohánytermékek értékesítése, és jóval kevesebb helyen lehet majd megvenni a füstölnivalót.

A kutyatulajdonosok, mert az önkormányzatok ebadót vethetnek ki. Veszélyes ebre évente 20 ezer, egyéb kutyára 6000 forint ebrendészeti hozzájárulást szedhetnek a kutyák gazdáitól. Vannak kivételek is, például az ivartalanított házi kedvencekre nem kell adót fizetni.

Az autósok, mert bevezetik a baleseti adót, ami a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) díj 30 százaléka lesz. Az új adót a kgfb-vel együtt a biztosítóknak kell befizetni. Emelkedik az átírási illeték is. Már nem köbcentire, hanem teljesítményre szabott lesz a fizetendő, s minél fiatalabb és nagyobb teljesítményű az autó, annál több az illeték. Az áfaemelés természetesen az üzemanyagot is drágítja. Ezt kevéssé ellensúlyozza – minthogy olyan sok autóst aligha érint majd – a regisztrációs adó csökkentésének jótéteménye.

A vállalkozók

–    mert január elsejétől kötelező lesz a kamarai regisztráció, ami évi 5 ezer forintba kerül, és adóként behajtható. Már bejegyzett vállalkozásoknak legkésőbb március 2-ig kell regisztrálniuk és március 31-ig kell befizetniük a regisztrációs díjat.
–     mert a munkáltatói járulékokat (24 százalék nyugdíj és 3 százalék egészségbiztosítási) felváltó szociális hozzájárulási adót saját maguk után 112,5 százalékra megemelt adóalapra kell megfizetniük.
–    mert emelkedik az adóbírság is, az adóhiány 200 százalékára, ha az adóhiány a bevétel eltitkolásával, a bizonylatok, könyvek, nyilvántartások meghamisításával, megsemmisítésével függ össze.

A kiegészítő tevékenységet folytató vállalkozók, mert egészségügyi szolgáltatási járulékuk havi 5100 forintról 6390 forintra nő.

A korhatár előtti nyugdíjas vállalkozók, mert amíg nem érik el a korhatárt, többé nem számítanak nyugdíjasnak. Emiatt pedig úgy kell járulékot fizetniük, mintha főfoglalkozású vállalkozók lennének (ez 27 százalékos pluszteher).


Fotó: Neményi Márton

A cafeteriát adó cégek, mivel jövőre már nemcsak 16 százalék szja-t, hanem 10 százalék ehot is kell fizetniük a béren kívüli juttatások 1,19-szerese után (az 500 ezer forint feletti juttatásokra pedig 27 százalék eho lesz). Az internetszolgáltatás kikerül a cafeteria-körből.

A cégautóval rendelkező cégek, mert átlagban 50 százalékkal emelkedik ez az adó. ( Jelenleg hengerűrtartalomtól függően 7000 vagy 15 000 forint adót kell fizetni a cégautókra.) Jövőre kombinált táblázat alapján kell a díjakat számítani, amelyben a teljesítményt és a környezetvédelmi jellemzőket is figyelembe kell venni.

A flottaüzemeltetők, mert jövőre nekik is kell regisztrációs adót fizetniük, ha 30 napnál hosszabb időre adnak bérbe, illetve lízingbe személygépkocsit. Külföldi rendszámú, de flottaautóként használatban lévő autókra is kell majd regisztrációs adót fizetni.

Egyes élelmiszergyártók, mert emelkedik a népegészségügyi termékadó mértéke. Üdítőitalnál például 7 forint/literre, cukrozott kakaópornál 70 forint/kilogrammra, más előrecsomagolt cukrozott készítménynél 130 forint/kilogrammra, sós snack és ételízesítőnél 250 forint/kilogrammra. A gyümölcsíznél 500 forint/kilogramm lesz az adó. Adóköteles termék lesz az ízesített sör és az alkoholos frissítő (20 forint/liter). Mentességet élvez viszont például a kakaós tej, a kakaós ital, a Túró Rudi, a madártej, valamint a kenyér és a lekvárok is.


Fotó: Neményi Márton

A veszteséges cégek, mert (a 2012-es adóév után 2013-ban) csak a számított részleges adóalap 50 százalékáig lehet az elmúlt évek veszteségét elszámolni (leírni) a társasági adóban.

Az evások, mert az egyszerűsített vállalkozói adó kulcsa 30 helyett 37 százalék lesz. Változás az is, hogy 25 millióról 30 millióra emelkedik az árbevételi értékhatár.

A pornográf tartalmú termékek (olyan tartalom, amelynek elsődleges célja a szexuális ingerkeltés, és amely a nemi aktust vagy egyéb szexuális cselekményeket nyíltan, kendőzetlenül ábrázolja) és erotikus telefonszolgáltatások (ha a szolgáltatás elsődleges célja a szexuális ingerkeltés, különösen amely nemi aktus vagy egyéb szexuális cselekmény hanghatásait közvetíti vagy imitálja) értékesítői (és persze vásárlói). Árbevételük után 25 százalék adót kell fizetniük. Utoljára 2010-ben volt ilyen adó.

A pénznyerő automatát üzemeltetők. 2011 novemberétől már jelentősen emelkedett a pénznyerő automaták után fizetendő játékadó mértéke (a korábbi 100 000 forintról 500 000 forintra, elektronikus kaszinóban üzemeltetett pénznyerő automata esetén havonta 120 000 forintról 700 000 forintra), emiatt már sokan vissza is adták a gépeket. Januártól viszont negyedévente százalékos játékadót is kell fizetniük, ha a pénznyerő automata tiszta játékbevétele a tárgynegyedévben a 900 000 forintot eléri vagy meghaladja (az e fölötti részre 20 százalék lesz az adó). A szerveralapú pénznyerő automatát üzemeltetőknek nem kell tételes és százalékos mértékű játékadót fizetniük, de helyette a tiszta játékbevétel 33 százalékának megfizetésére kötelesek. A távszerencsejáték (online lóversenyfogadás és kártyajáték) is legálisak lesznek jövőre, ezekre a tiszta játékbevétel 20 százaléka lesz az adó.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik