Üzleti tippek

Hol fizethetünk Erzsébettel?

Legalább húszezer helyen fizethetünk februártól az új Erzsébet étkezési utalvánnyal, köztük a Co-op és a Reál üzletláncban.

Minimum 20 ezer üzletben és vendéglátóhelyen lehet majd fizetni az újonnan bevezetésre kerülő Erzsébet-utalvánnyal – mondta el a Nemzeti Üdülési Szolgálat Kft. (NÜSZ) ügyvezető igazgatója abból az alkalomból, hogy kedden aláírták a Coop és a Reál hazai láncokkal az elfogadóhelyi megállapodást. A Coopnál legalább 4000, a Reálnál több mint kétezer üzletben fogadják majd el az új utalványt – tudtuk meg Guller Zoltántól. Jelenleg így már 11 600 elfogadóhellyel van szerződésük az utalványforgalmazásra.

A Coop mind a 3000 boltja, s a lánchoz kacsolódó 2000 bolt többsége is be fogja váltani az utalványt. Boros Péter a lánc kereskedelmi igazgatója elmondta, eddig évi 5-10 milliárd bevételük volt az utalványokból. A csatlakozást azért tartják fontosnak, mert vidéken a vendéglátásban beváltható meleg utalványoknál népszerűbbek a boltban beváltható hideg utalványok. A Reál ügyvezető igazgatója, Kujbus Tibor is hangsúlyozta, már eddig is több milliárdos utalványforgalmat bonyolítottak. Több mint tízezer dolgozójuk cafeteriáját is Erzsébet-utalványban fogják kiadni jövőre. Megjegyezte még: az összeg ugyan csökkent az idei havi 18 ezer forintos kerethez képest. De főleg a vidéki munkavállalóknál fontos, hogy legyen boltban levásárolható utalvány – tette hozzá.

A NÜSZ azért pont ezzel a két lánccal kötött először szerződést, mert az volt a cél, hogy minél szélesebb körben használni tudják majd a dolgozók az Erzsébet utalványt. Az is céljuk, hogy ne legyen olyan település, ahol legalább egy üzletben ne váltanák be az új utalványt. Guller Zoltán újságírói kérdésre cáfolta azt a Népszabadságban korábban megjelent információt, hogy külföldi tulajdonú kereskedelmi láncokkal ne akarnának szerződést kötni. Közölte, semmi ilyenről nincs szó, tárgyalnak mindenkivel, csak másokkal még nem írták alá a megállapodást.

A Posta Palettával még folynak az egyeztetések, s hamarosan megállapodás születhet arról, hogyan vonják be őket az Erzsébet-utalvány forgalmazásába.

Az Erzsébet-utalvány alapvetően hideg étkezési utalvány lesz, de a jövő évben még melegkonyhás étkeztetésre is fel lehet majd használni, átmeneti jelleggel, amíg a Széchenyi Pihenőkártya fel nem fut. A munkáltatók számára január 2-án nyílik meg a NÜSZ internetes oldalán a rendelési felület, ekkortól igényelhetik majd az Erzsébet-utalványt. Február elejére pedig minden dolgozó megkaphatja az utalványt, akinek a munkáltatója ilyen juttatást ad a cafeterián belül – biztosította a felhasználókat a NÜSZ ügyvezetője. Tegnapig 2500 munkáltatóval egyeztek meg előzetesen arról, hogy kérni fogják az Erzsébet utalványt, ha januártól megnyílik a lehetőség az igénylésre (ez 400 ezer munkavállalót fedne le).

A munkáltatóktól 2 százalék jutalékot vonnak le majd az Erzsébet utalvány igénylésekor, az elfogadóhelyektől pedig 3-6 százalékot (attól függően, hogy mekkora forgalmat bonyolít az egység).

Az Erzsébet-program is januártól indul. Ennek keretében szociális üdültetésre, és szociális alapú gyermekétkeztetésre lesz lehetőség (valahogy hasonlóan, ahogyan az üdülési csekknél volt, csak új lendülettel). A finanszírozást az Erzsébet-utalványt forgalmazó NÜSZ üzleti eredményéből fogják megoldani, de nem üdülési csekk formájában kapják majd a juttatást a szociálisan rászorultak, hanem üdülés lehetőség illetve étkezési lehetőség formájában – tudtuk meg a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány új kuratóriumi elnökétől, Horváth Endrétől. A jövőben pályázatokat fognak kiírni a szociális célok teljesítéséhez. A programmal az a céljuk, hogy az üdülési szolgáltatások igénybevételénél jelentkező szezonális, társadalmi és földrajzi egyenetlenségeket kiküszöböljék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik