Üzleti tippek

A rugalmas cégeké a jövő

Külföldön a cégek közel fele már a növekedésre koncentrál, de térségünkben még inkább a stabilitás megőrzése a cél.

Kapcsolódó cikkek

A magyar cégvezetők óvatosabbak a gazdaság alakulását és a finanszírozási lehetőségeket illetően, mint külföldi kollégáik. A válaszadók 78 százaléka továbbra sem számít gazdasági növekedésre. A hazai és a globális adatokat összevetve viszont kiderül, hogy a világgazdaság jövőjét a magyar cégvezetők sokkal derűsebben látják, mint a nemzetközi átlag – derül ki az Ernst & Young legutóbbi felméréséből.

A megváltozott piaci körülményekhez alkalmazkodni képes és kellő tőkével rendelkező cégek továbbra is aktív M&A (egyesülési és felvásárlási) tevékenységet folytatnak, így globális és regionális szinten fellendülés várható ezen a piacon.

„A közeljövőben azok lesznek képesek kiaknázni a kínálkozó lehetőségeket, akik olyan szintű vállalati rugalmassággal rendelkeznek, amelynek segítségével alkalmazkodni és azonnal reagálni tudnak a piaci változásokra” – mondta Dezse Margaret, az Ernst & Young Tranzakciós Tanácsadási Szolgáltatásainak vezető partnere.

A Tőkebizalmi barométer adataiból pedig azt a következtetést lehet levonni, hogy a vállalatok életében a stratégiai döntéshozatal központi eleme kell hogy legyen az alapos tőketervezés.

A tőke- és hitelhelyzet megítélése a növekedési várakozásokhoz hasonló megoszlást mutat. A globális felmérés eredményei mind a régiós, mind a magyar eredményeknél sokkal pozitívabb képet mutatnak. A magyar, a régiós és a globális felmérések szerint is átlagosan négyből egy válaszadó tervezi hitelei refinanszírozását a következő évben. A globális felmérés szerint a refinanszírozás leggyakoribb motivációja a finanszírozási struktúra optimalizálása, míg ez Magyarországon az előnytelennek gondolt hitelfelvételek javítása.

Az elkövetkező évre a válaszadók fele újra a növekedésre kíván koncentrálni. Magyarországon és a régióban még a vállalatok stabilitásának megőrzése a leggyakoribb cél (54 százalék) és a válaszadók 16 százaléka úgy gondolja, hogy továbbra is a túlélésért küzd.

A munkaerő megtartása mindenhol elsődleges szempont, a magyar válaszadók 44 százaléka jelölte meg ezt prioritásként. A felmérésből az is kiderül, hogy hazánkban a megkérdezettek 24 százaléka számol a saját vállalatánál a foglalkoztatás bővítésével, míg a globális válaszadók 36 százaléka szerint várható a munkahelyek számának növelése. (A Manpower közelmúltbeli felmérése szerint csak a magyar cégek 8 százaléka tervez létszámbővítést, s 22 százalékuk leépítene).

A globális felmérés eredményei szerint a világ vezető vállalatai felülemelkednek a piaci zűrzavaron, és a növekedésre, ezen belül az akvizíciók végrehajtására koncentrálnak. Hazánkban és a régióban az üzleti jelenlét és a további növekedés a legfontosabb motiváció, míg globális szinten az új piacok meghódítása is fontos cél (35 százalék). Így a magyarországi és régiós M&A tevékenységekben elképzelhetően ismét jelentősebb szerepet játszhatnak a régión kívüli (nyugat-európai, ázsiai) befektetők.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik