Üzleti tippek

Nem kell az étkezési jegyet kidobni

A korábban kiadott étkezési utalványokat január elseje után is visszaváltják az ezeket kibocsátó cégek, tehát a felhasználók és a beváltóhelyek nem szenvednek kárt.

Jövő év január 1-jétől a kedvezményes adózású étkezési utalványok forgalmazása állami monopóliummá válik: a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány fogja kibocsátani az Erzsébet-utalványt – áll az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) FN24-nek eljuttatott közleményében.

Magyarországon mintegy 100 ezer vállalat, 2,5 millió munkavállaló használta az étkezési utalványokat, amely a legelterjedtebb béren kívüli juttatás volt, 40 ezer beváltóhelyen lehetett elkölteni. A kormány döntése meglepte az EUFE tagcégeit, hiszen a tervezet megszavazását megelőzően nem volt sem társadalmi egyeztetés, sem pedig konzultáció az érintettekkel, vagy az EUFE tagjaival – áll a közleményben. Az EUFE tagjai továbbra sem látják a döntés racionalitását.

Az EUFE tagvállalatai megerősítik, hogy továbbra is visszaváltják az általuk kibocsátott utalványokat, a beváltóhelyek nem vállalnak kockázatot ezek elfogadásával, és a felhasználóknak sem kell attól félniük, hogy az éttermekben visszautasítják a jelenlegi utalványokkal történő fizetést. Minden kibocsátott utalványt fel lehet használni a rajta feltüntetett érvényességi időn belül. Ahogyan eddig is, a jövőben is teljesítik az EUFE tagcégei azokat a vállalásokat, melyeket a szerződött partnereik és ügyfeleik irányában tettek – biztosítják az ügyfeleket.

Az EUFE kötelességének tartja felhívni a közvélemény figyelmét arra, hogy az új szabályozásnak számottevő negatív hatása lehet minden érintettre. Az egyesület szerint nehézségekbe ütközik majd a fizetés a SZÉP kártyával vagy Erzsébet-utalvánnyal, és a beváltóhelyek is jelentős bevételtől eshetnek majd el. Úgy vélekednek, hogy a csökkenő vásárlóerő negatívan fog hatni a fogyasztásra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik