Üzleti tippek

Drasztikus béremelés kell a reálbér megõrzéséhez

Az alacsony jövedelmû, gyermektelen adózóknál 20 százalék fölötti béremelés lenne szükséges a reáljövedelem megõrzéséhez – derül ki az RSM DTM legújabb számításaiból.

23,6 százalékkal, 96 406 forintra kellene emelni a minimálbért, hogy kormány által várt infláció, illetve a jelen információk szerint sejthetõ adóátrendezések után megmaradjon a reálértéke egy gyermektelen adózónál – számolta ki az RSM DTM.

A szükséges béremelés mértéke a fizetés növekedésével csökken, de még bruttó 100 ezer forintnál is 18,17 százalék.

Bruttó 202 ezer forint fölött a kormányzat szerint mindenki jól jár s kompenzáció nem szükséges, ám még ezen a szinten is – az RSM DTM számai szerint – 9,47 százalékos emelés szükséges a reálbér szintjének megõrzéséhez (a kormányzati bérajánlás ezzel szemben 5 százalék). A bérajánlás szerinti emelés még bruttó 230 ezer forintnál sem elegendõ a reálbér megõrzéséhez. Bruttó 240 ezernél s fölötte viszont már reálbérnövekedést jelent, ha a vállalat 5 százalékkal megemeli a munkavállalója bérét.

A gyermekeseknél jobb a helyzet, ám itt is 10 százalék, vagy jóval afölötti béremelés lenne szükséges bruttó 200 ezer forintig a reálbér megõrzéséhez. Az alacsonyabb jövedelmû kétgyermekeseknél csak 5,48 százalékkal kellene emelni, ám bruttó 150 ezer forint fölött 10 százalék fölé kúszik, bruttó 240 ezernél, s fölötte pedig 5 százalék alá bukik. A háromgyerekeseknél is 5,48 százalék lenne a szükséges mérték, havi félmilliós jövedelemnél, illetve fölötte viszont már kevesebb is elegendõ, mint 5 százalék.

A táblázatokat megtekintheti a cég blogbejegyzésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik