Üzleti tippek

Elbocsátást hoz az adóemelés

A nyerõgépeket üzemeltetõ cégek elbocsátásokba kezdtek a játékadó kedden bejelentett 50 százalékos megemelésének hírére - írja a Világgazdaság.

A lap szerint a Szerencsejáték Zrt. masszívan veszteségessé válna, ha a tavalyi 30 milliárd forintos játékadó helyett jövõre valóban ötven százalékkal többet kellene fizetnie. Részleteket még nem tud az adóemelésrõl a hazai szerencsejáték-szakma – nyilatkozták a Világgazdaságnak a piac szereplõi.

Eddig a Szerencsejáték Zrt. sem kapott tájékoztatást arról, hogy az ágazaton belül kiket érinthet a változás és milyen formában. “Így a tervrõl, illetve annak esetleges hatásairól egyelõre nem tudunk érdemben nyilatkozni” – közölte Tulik Ágnes, a társaság kommunikációs igazgatóhelyettese, egyben szóvivõje. Az állami cég jelenleg több közvetlenül a szerencsejáték-forgalmat közvetlenül terhelõ adót és díjat fizet: játéknemenként eltérõ mértékû játékadót, a nyeremények utáni általában 16 százalékos jövedelemadót (a bukmékeri fogadások és a sorsjegyeredmények adómentesek), emellett a teljes szerencsejáték-bevétel után iparûzési adót és innovációs járulékot.

Mint az a cég korábbi tájékoztatásából kiderült, tavaly 29,3 milliárd forintot fizettek be a központi költségvetésbe játékadó címén. Amennyiben az adóemelés valóban vonatkozik a Szerencsejáték Zrt.-re is, ahogyan azt szakmai berkekben rebesgetik, és az összes játéktípusukat ugyanilyen arányban érintené, akkor 2012-ben – változatlan játékbevétel mellett – közel 45 milliárd forintra nõne a cég befizetési kötelezettsége. Egy ekkora többletteher valószínûleg veszteségessé tenné a tavaly 170 milliárd forintos árbevétel mellett 6 milliárd forint nyereséget termelõ állami monopóliumot. A veszteséget végsõ soron a tulajdonos államnak kellene kipótolnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik