Üzleti tippek

Repedezik a chipsadó

Éppen csak hatályossá vált a chipsadó, s máris bejelentette az egyik energiaital-gyártó cég, hogy áttért a hozzáadott koffein nélkül készülõ italok gyártására. Így a termékeit nem sújtja az egészségügyi termékadó - a vállalat vezetõi szerint ez puszta véletlen.

Csütörtökön, az egészségügyi termékadó hatályossá válásával egyazon napon jelentette be a Hell Energy Magyarország Kft., hogy Magyarországon forgalmazott energiaitalai ezentúl nem tartalmaznak hozzáadott koffeint, azt más hatóanyagokkal helyettesítik.

gyûrûzõ hatások

A Világgazdaság információi szerint a Chio német tulajdonosa a népegészségügyi termékdíjról értesülve döntött úgy, hogy nem telepíti Magyarországra a tervezett popcorngyártó sort és a mogyorós termékek gyártócsarnokát sem.

Ezzel termékeik kikerültek az egészségügyi termékadó hatálya alól. Tomas Grosch, a Hell Energy nemzetközi termékfejlesztési és stratégiai igazgatója a sajtótájékoztatón azt fejtegette, hogy már egy éve dolgoznak egy egészségesebb terméken, és ez a szándékuk szerencsésen egybeesett a kormányzat egészségesebb élelmiszerek elõállítását célzó szándékával, és nem volt szándékuk az új adó alól kibújni (ehhez képest viszont a meghívóban meg az állt: meghívjuk a Hell Energy Magyarország Kft. rendkívüli sajtótájékoztatójára, amelyet a szeptember elsején bevezetésre kerülõ chipsadó tett indokolttá).

Grosch az fn.hu kérdésre úgy válaszolt: csak a magyar piacon forgalmazzák a hozzáadott koffein nélküli energiaitalt. Hozzátette: a magyar tapasztalatok alapján, késõbb esetleg az exportpiacaikon is bevezetik.

Mint reggeli cikkünkben is írtuk, nem elképzelhetetlen a receptek változtatása az energiaitalok piacán sem, hiszen a koffein helyettesíthetõ hatóanyag. Új receptúrákat a Hellen túl más, az egészségügyi termékadóval érintett gyártók is terveznek alkalmazni, ami veszélybe sodorhatja a kitûzött, 20 milliárd forintos bevételi célt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik