Üzleti tippek

Itt a világ egyik legfurább adója

Szeptember elsejétõl hatályos azon új adófajta, amely a köznyelv sokáig „hamburgeradónak” nevezett, azonban éppen a hamburgerekre nem vonatkozik.

Szeptember elsejétõl hatályos a kormányzat kommunikációja szerint a „népegészségügyi szempontból nem preferált” élelmiszerek adója, az egészségügyi termékadó. A sokáig „hamburgeradóként” emlegetett adó fura módon nem vonatkozik a hamburgerekre, viszont sújt egy sor más élelmiszert (lásd külön keretben).

A köznyelvben újabban chipsadóként emlegetett adófajta – fokozandó a különösség érzetét – elképzelhetõ, hogy a chipsekre sem fog végül vonatkozni, mivel a gyártók leviszik az adómentes sávba a termékeik sótartalmát – mint arról a Figyelõ beszámolt.

Az energiaitalokat gyártó Hell Energy Magyarország Kft. – az adóra adott válaszul – „drasztikus lépésre” készül, amelyet csütörtökön jelent be. A válság alatt is viruló energiaital-piacnak kétség kívül nagy pofon az új adó. Az energiaitalok koffeintartalma különbözõ, de jellemzõ, hogy a törvény által elõírt határérték legalább háromszorosa. A koffeinen túl akadnak más élénkítõ hatású anyagok is, tehát e területen sem teljesen elképzelhetetlen a receptek változtatása. Mindez persze fölveti a kérdést, valóban elérhetõ a kitûzött 20 milliárd forintos adóbevétel cél.

Azt egyébként egyelõre nem tudni, hogy a gyártónak-importõrnek a teljes, szeptember elseje után meglévõ készlete után kell-e fizetnie, vagy csak azon termékek után, amelyet ezután dob piacra? Ugyanakkor az adót a törvény alapján már szeptember elsejétõl fizetni kell a gyártóknak, importõröknek, akik most esetleg vagy milliárdokkal többet fizetnek be az államkasszába, vagy egy jókora, késõbbi bírságot kockáztatnak adóhiány miatt.

amire vonatkozik

– üdítõitalok (ha azok gyümölcstartalma nem éri el a 25 százalékot, hozzáadott cukortartalma pedig meghaladja az 8g cukor/100 ml mennyiséget)
– energiaitalok (olyan üdítõitalok, amelyek hozzáadott koffeintartalma meghaladja a 10mg koffein/100 ml mennyiséget)
– elõrecsomagolt cukrozott készítmények (ha cukortartalmuk meghaladja a 25 g cukor/100 g, csokoládék esetében a 40g cukor/100 g mennyiséget)
– sós rágcsálnivalók (snackek) (ha a sótartalmuk meghaladja az 1g só/100 g – kenyér és pékáru kivételével)
– ételízesítõk (ha sótartalmuk meghaladja az 5g/100 g értéket, kivéve a mustár, a ketchup és az olyan, nem szárított, aprított vagy pépesített, sózott ételízesítõ zöldség készítményt, amelynek sótartalma nem haladja meg a 15 gramm só/100 gramm mennyiséget)

Forrás: NGM

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik