Üzleti tippek

Milyen vizsgálatokra számíthatunk a terhesség ideje alatt?

A szülővé válás első lépése a terhességgel indul. Ez az időszak a jövendőbeli édesanya és édesapa számára is fontos tapasztalatokkal szolgál. Az egészséges magzat megszületése érdekében, számos orvosi vizsgálat vár a szülőkre.

Az első vizsgálatokra a terhesség 6-8. hetében kerül sor, hiszen ez az az időszak, amikortól a terhesség megállapítható. Ilyenkor amellett, hogy meghatározzák a terhesség kezdetét és a szülés várható időpontját, egy nagyon alapos minden szervre kiterjedő vizsgálatra kell számítani.

A 12. héttel bezárólag a következő vizsgálatokra kerül sor:

Vérvétel:
Vércsoport megállapítás, ellenanyag vizsgálat, vércukor vizsgálat, és különböző fertőzések kizárása. (pl. Rubeola, vérbaj)

Vizeletvizsgálat:
A terhesség megállapításán kívül a cukor és fehérjeszint is ilyenkor kerül ellenőrzésre.

Első ultrahang:
Megállapítják a terhességet, a magzat korát, a méhlepény helyét és állapotát. Ezzel kimutatható az ikerterhesség és kiszűrhető bármilyen látható rendellenesség.

12. heti ultrahang:
Ez egy nagyon fontos vizsgálat, amellyel az esetlegesen felmerülő születési rendellenességek kimutathatók. Megmérik a nyaki redő vastagságát, mely 3 mm alatt tekinthető normálisnak. Ellenőrzik a végtagbimbók meglétét és a gerinc állapotát. Már ebben a korai stádiumban kiszűrhetőek olyan betegségek, mint a farkastorok vagy a nyúlajak.
Ezek mellett sor kerül nőgyógyászati, belgyógyászati, fogászati vizsgálatokra, valamit testsúlymérésre is.

A 16. héten kerül sor az AFP vizsgálatra. Az alfa-fetoprotein mérésével a Down-szindróma kizárása, a velőcső-záródási rendellenesség felismerése a cél.

A 18. héten genetikai ultrahanggal ellenőrzik a magzat fekvését, a nyitott gerincet, illetve a koponyafejlődési rendellenességeket. A csontok, illetve a belső szervek normális fejlődését is ilyenkor ellenőrzik. A szív fejlődési rendellenességek genetikai rendellenességre utalhatnak, ezért fokozottan vizsgálják a magzat szívét is.

A 24. hét után ellenőrzik, hogy fennáll-e terhességi cukorbetegség. Korai kezeléssel ugyanis minimalizálható a betegség magzatkárosító hatása.

A 28. héten egy újabb ultrahanggal vizsgálják meg a baba nemét, illetve kiszűrik a növekedési rendellenességeket. A növekedésbeli elmaradás okai között a genetikai meghatározottságon kívül a lepény működésének elégtelenségével kell számolni. Ez tehát az az időszak, amikor a későn észrevehető fejlődési rendellenességeket zárják ki.

A 36. heti ultrahang már előkészítő vizsgálat a szülésre. A méhlepény állapotát, a magzatvíz mennyiségét vizsgálják. Emellett pedig természetesen a magzat fekvése és súlya tartozik a legfontosabb vizsgálatok közé.

A 36. héttől a szülésig hetente ellenőrzik a méh aktivitását és a baba szívműködését. Ez a CTG vizsgálat.

Mint a fentiekből kiderül, számtalan olyan rendellenesség, betegség létezik, amelyet az orvosok megpróbálnak mielőbb felismerni és kezelni, de sajnos még ez a sok vizsgálat sem mindig elegendő ahhoz, hogy egészséges csecsemőnek adjon életet az édesanya.

Az Allianz biztosító ezért „Babaváró” néven elindította már meglévő Allianz Életprogramok elnevezésű élet-és egészségbiztosítási termékének kiegészítő szolgáltatását, amely speciálisan a baba születése előtt diagnosztizált vagy veleszületett rendellenessége esetén is fedezetet nyújt.

Az Allianz Babaváró Életprogram a választott csomag és a rendellenesség súlyosságának függvényében akár 20 millió forintos összeg kifizetését biztosítja, akár a baba megszületése előtti időszakban is, továbbá a magzat vagy kisgyermek életét érintő, nem várt tragédia esetén is támogatást nyújt. Ezen felül a biztosítás teljes tartama alatt az egész családra igénybe vehető a telefonon és az interneten is elérhető orvosi asszisztencia-szolgáltatás.

További információk

Ajánlott videó

Olvasói sztorik