Üzleti tippek

A Mol és az Audi a két legnagyobb

Magyarország 100 legnagyobb vállalatának összteljesítmény alapján összeállított listáját továbbra is a Mol vezeti, de a TOP10-ből kiesett az E.On Hungária Zrt. és a Magyar Villamos Művek is – derül ki a Figyelő listájából.

A Figyelő című hetilap közleménye szerint a távközlési szektorban csökkenő árbevételek miatt az UPC Magyarország és az Invitel is kiesett a listáról, a tavalyi eredményei alapján viszont bekerült a 100-as klubba a Panrusgáz, de a siker nem tartott sokáig, mert a válságadó bevezetése után már vissza is adta a gázkereskedelmi engedélyét.

A legeredményesebb magyar cégek toplistájából, a TOP100-ból, amelyet a Dun&Bradstreet állított össze, és amelyet a Figyelő e heti száma közöl, az derül ki, hogy Magyarország 100 legnagyobb vállalata az összteljesítmény alapján túl van a nehezén, a válság okozta sokk után a többség fellélegzett, megkezdődött a talpra állás.

A Top100-as lista első tíz helyezettje sorrendben a következő: Mol Nyrt., Audi Hungaria Motor Kft., Nokia Komárom Kft., GE Hungary Kft., Samsung Electronics Magyar Zrt., Philips Magyarország, E.ON Földgáz Trade Zrt., Panrusgáz Zrt., Magyar Telekom Nyrt., Tesco-Globál Áruházak Zrt.

A tavalyi listához képest 13 új szereplő került be a TOP-100 közé, 7 vállalat pedig több mint tíz helyet ugrott előre, 10 cég több mint 10 helyet rontott az eredményén.

A 2008-as válság után tavaly a legnagyobbat az exportra termelő járműipar és az elektronikai gyártók “arattak”, az Audi adózott eredménye például 109 százalékkal növekedett. A magyar tulajdonú gyártók is szépen teljesítettek: a Jász Plasztik a 80.-ról a 69. helyre ugrott fel, és a Videoton Holding is növelte az árbevételét, ezzel a 78.-ról a 76. pozícióra lépett előre. De még mindig elmondható, hogy magyar tulajdonú cégek nem tolonganak az élbolyban – közölte a hetilap.

Ez az előzetes 100-as lista vezeti fel egyébként az októberi Figyelő TOP200-as nagyvállalati listát, amely a magyarországi vállalati elit mérvadó rangsora.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik