Üzleti tippek

Nem kerül horvát kézre a Mol-vezér

Ha Hernádi Zsolt Mol-vezért egyáltalán kihallgatják az állítólagos vesztegetési ügyében Magyarországon, akkor ott legfeljebb csak jelen lehetnek a horvát ügyészek – írja a Népszava. A lap szerint a Mol vezetője nem számíthat politikai védelemre, és az állam az MVM-et favorizálja a Mollal szemben.

A horvát jogsegélykérelem ellenére csak a magyar ügyészségek, illetve a hazai nyomozóhatóság járhat el a sajtóban vesztegetéssel vádolt Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató ügyében. Ha Hernádit Magyarországon meghallgatják, akkor legfeljebb csak jelen lehetnek a horvát ügyészség képviselői – állítják jogi szakértők a Népszavának.

Jogsegély keretében jelenleg Horvátország nem is kérheti a Mol-vezér kiadatását, mivel nem tagja az Európai Uniónak, vagyis a Mol első emberét csak akkor kellene kiadni a horvát félnek, ha az egy külön kiadatási procedúrát indítana, s bizonyítani tudná, hogy a cégvezető horvát területen olyan cselekményt követett el, amely mindkét ország jogrendje szerint büntetendő.

Ismeretes: a horvát ügyészség a hét elején fordult jogsegélykérelemmel a magyar ügyészséghez, a horvát INA olajtársasággal kapcsolatos ügyben. A megkeresés azonban – a korábbi sajtóhírekkel ellentétben – nem tartalmazza Hernádi Zsolt, a Mol Nyrt. elnök-vezérigazgatójának kiadatási kérelmét.

Politikai védelemre viszont nem számíthat Hernádi Zsolt. Miután először Orbán Viktor miniszterelnök, majd Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter jelentette ki, hogy a Mol-INA ügyet nem tekintik a két ország közötti államközi kérdésnek, csak szimpla bűnügyként kezelik. Vagyis nem kívánnak lépéseket tenni a Mol-vezető védelmében. A horvát sajtóban azzal vádolták meg Hernádi Zsoltot, hogy tízmillió euró kenőpénzt juttatott Ivo Sanader korábbi horvát kormányfőnek annak fejében, hogy az INA társaságban 47 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkező Mol megkapja a horvát olajvállalat feletti irányítást, s az INA veszteséges gázüzletágát átvegye a horvát állam. A Mol cáfolja az ellene és a társaság elnök-vezérigazgatója ellen felhozott vádakat – írja pénteki számában a lap.

A Népszava szerit a Fidesz-kormány szándéka az, hogy a nemzeti energiaholding létrehozásában csak teljes mértékben hazai tulajdonú cégek vegyenek részt, a Mol pedig nem ilyen. A gáz- és villamostarifák kézben tartása érdekében ezért a 100 százalékban állami tulajdonban lévő MVM-et favorizálja a kabinet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik