Üzleti tippek

Vjesnik: Akár fel is mondhatják a Mol-INA szerződést

A Vjesnik című zágrábi napilap internetes honlapja szerint a horvát kormány esetleg megvizsgálja annak lehetőségét, hogy felmondják a korábbi kormány és a Mol közötti, az INA többségi részesedéséről szóló szerződést.

A lap emlékeztet: Jadranka Kosor horvát miniszterelnök levélben kezdeményezett találkozót a kormány és a horvát államügyészség képviselői között azokkal a sajtóhírekkel kapcsolatban, amelyek szerint Ivo Sanader volt horvát kormányfő kenőpénzt fogadott volna el Hernádi Zsolttól, a Mol vezetőjétől azért, hogy a kormány többségi jogokat engedjen át a Mol-nak az INA-ban.

“A horvát kormány az államügyészséggel együtt minden lehetőséget megvizsgál ennek a bonyolult esetnek a megoldására, még annak a részvényszerződésnek a felmondását is, amelyet Damir Polancec, a horvát kormány akkori alelnöke és volt gazdasági miniszter kötött Hernádi Zsolttal, a Mol igazgatóságának elnökével” – írta a horvát lap.

“Egyes jogi szakértők szerint a szóban forgó szerződést meg lehet semmisíteni, ha bebizonyosodik, hogy törvénytelen módon kötötték meg” – teszik hozzá. Idéznek más szakértőket is, akik szerint a horvát kormánynak olyan törvényt kellene előterjesztenie, amelynek értelmében senki sem szerezhetne 50 százalékosnál nagyobb tulajdont az INA-ban.

Kosor kormányfő a lap szerint kifejtette, hogy az államügyészséggel tartandó találkozón “a kormány számba veszi azokat a tennivalókat, amelyeket a horvát nemzeti érdekek védelme érdekében meg kell tennie. A kormánynak nagyon is érdekében áll további lépéseket tenni az ügyben”. A miniszterelnök annak a véleményének adott hangot, hogy az eset nem fogja károsan befolyásolni a horvát-magyar kapcsolatokat, amelyeket kiválónak nevezett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik