Üzleti tippek

Miért pont most mentek neki a horvátok a Molnak?

A Financial Times is foglalkozott a horvát lapokban megszellőztetett Hernádi Zsolt elleni korrupciós gyanúval.

A Financial Times feltörekvő országokkal foglalkozó blogjában hosszú bejegyzést közöl arról a horvát sajtóértesülésről, miszerint a Mol-vezér Hernádi Zsolt állítólag 10 millió euróval vesztegette meg Ivo Sanader volt miniszterelnököt, hogy segítsen az INA olajvállalat menedzsmentjogainak megszerzésében.

A cikk felteszi a kérdést, hogy miért pont azután néhány nappal támadják a Mol vezetőjét korrupciós vádakkal, miután az Európai Bizottság jóváhagyta 2013-as Horvátország csatlakozását. A Financial Times tudósítója szerint a jelenlegi miniszterelnök, Jadranka Kosor 2009-es hatalomra kerülése óta igyekszik demonstrálni Brüsszelnek, hogy határozottan fellép a korrupció ellen, és kemény jogi lépéseket tesz az állítólagos bűnözők ellen.

A Financial Times kelet-közép európai régióért felelős tudósítója szerint bár már 2003-as tulajdonszerzése óta mindenki számára köztudott volt, hogy a Mol további részt akar az INA-ban, Horvátország most azzal érvel, hogy a Mol nem jelezte előre szándékait, és meg kell védeni Horvátország energiával kapcsolatos érdekeit. Ezzel az indokkal függesztették fel az INA-papírok kereskedését április végén, illetve nyomozást rendeltek el, mivel a Molt tőzsdei manipulációval gyanúsítják.

A Financial Times újságírója szerint „egy olyan országtól, mely tagja kíván lenni az Európai Uniónak, aggasztó ez a viselkedés”. Zágráb jelenleg még nem EU-tag, nem köteles nyilvános vita során elszámolnia azzal, hogyan viselkedik a Mollal. Viszont már biztosan Unió-tag lesz, hiszen elvégezte előcsatlakozási reformjait, a döntés megszületett – spekulál az időzítésről a lap tudósítója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik