Üzleti tippek

Kinyírják a Klubrádiót?

A médiaháború újabb ütközetéhez érkezett, végleg elhallgattathatják a Klubrádiót.

Május végén a médiahatóság úgy döntött, hogy meghirdet három fővárosi frekvenciát, köztük a Klubrádióét is – írja a rádió közleménye.

A folyamat első lépéseként a jelenlegi frekvencia (95.3) újraosztásáról szóló előzetes pályázati felhívást az NMHH valójában nem tette közzé, arra hivatkozva, hogy csupán egy korábbi felhívás módosításáról van szó – a szöveg valójában alig hasonlít a korábbira. Ez a félig-meddig titkolt tenderkiírás hivatott megalapozni a Klubrádió többszázezres hallgatótáborának megfosztását a rádiózástól, kialakult szokásainak gyakorlásától. Az ideiglenes felhívással kapcsolatos ú.n. közmeghallgatás helye és időpontja (június 16-án 10h, Ostrom u. 23-25), az egyetlen nyilvános fórum, ahol a tervezett tartalommal kapcsolatban észrevétel tehető, amikor még (elvileg) kezdeményezhető a feltételek megváltoztatása.

A bírálat alapjául szolgáló tervezett pontrendszer lényegében azt a pályázatot preferálja, amelyiknek a műsorterve a lehető legkevésbé hasonlít a Klubrádió jelenlegi tartalmára. Például a 60 % feletti zenearányt jutalmazza (10 pont), a 30 % alattit bünteti (0 pont). Jutalmazza a kizárólag helyi eseményekkel foglalkozó műsorokat (akár 20 pont), az ország ügyeinek megvitatása ugyanakkor értéktelen. A „műsorterv szubjektív” megítélése 12 egységet ér, a műsorkészítési tapasztalat maximum 3-at. Összességében tehát „beszélő rádiót” tervező pályázattal indulni a győzelem reményével lehetetlen. Mindezt teszik egyébként a „rádiós piac sokszínűségének megteremtése” jelszava alatt, miközben a Budapesten elérhető rádiók elsöprő többsége zenei.

Az előbbieket tetézi a gazdasági ellehetetlenítés nem is leplezett szándéka. A szöveg szerint ugyanis a megajánlható legkisebb frekvencia díj – ami egy licit induló összege! – több mint kétszerese a jelenleginek, akkor, amikor az egész rádiós piac elképesztő gazdasági nehézségekkel küzd a gazdasági válság kitörése óta. Sorban zárnak be a rádiók. Kinek az érdeke ez? – teszi föl a kérdést a Klubrádió közleménye.

A Klubrádió már csak abban bízhat, hogy a médiahatóság megváltoztatja az előzetesen kiírt feltételeket. A rádiós piac állapotáról itt olvashatják átfogó cikkünket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik