Üzleti tippek

Office 365: adatok a betonbunkerben

A rosszindulatú kódok mellett a természeti károk, az ipari balesetek, a feledékeny munkatársak vagy a besurranó tolvajok is egyformán veszélyeztetik a vállalkozások informatikai biztonságát. Szerencsére a legtöbb problémára létezik gazdaságos megoldás.

A szoftverszolgáltatásokkal kapcsolatban mindenki elismeri, hogy egyszerű és jól kalkulálható eszközöket jelentenek a legtöbb vállalkozás informatikai igényeinek kielégítésére. Ezzel szemben a cégek gyakran aggódnak amiatt, hogy elveszítik az ellenőrzést saját adataik felett, sőt azt sem tudják pontosan, hogy fizikailag hol tárolják leveleiket és üzleti dokumentumaikat. Pedig sok esetben éppen ez védi meg a kritikus információkat a különféle veszélyektől, mivel a saját szerveren található anyagok több szempontból is sokkal kiszolgáltatottabbak.

Golyóálló fájlok

A 9/11-es terrortámadást senki sem látta előre, de azok a vállalatok, amelyek felkészültek egy hasonló eseményre, már nem sokkal a katasztrófa után képesek voltak alternatív központokba irányítani működésüket. A tíz évvel ezelőtti helyzet mára annyiban változott, hogy a szolgáltatott informatika eszközeivel, így a Microsoft Office 365 csomaggal mindez olcsón és hatékonyan megoldható. Az adatokat ugyanis a Microsoft többszörös adatközpontokban tárolja, amelyek egymástól földrajzilag is távol, akár más-más kontinensen helyezkednek el, és automatikus feladatátvétellel támogatott vészhelyreállítási lehetőséggel rendelkeznek.
Ahogy legutóbb a Japánban pusztító földrengések idején is beigazolódott, hogy a szoftverszolgáltatásokat alkalmazó vállalkozások gyorsabban állíthatják helyre normál működésüket egy-egy incidens után.

Nem vész el, és át sem alakul

Érdemes azon is elgondolkodni, hogy saját szerveren tárolt információ pontos helye nem csak a jogos tulajdonos, de az adatolvajok számára is eléggé nyilvánvaló – főleg, hogy a támadások egy része a vállalatokon belülről ered. Ráadásul a különböző felmérések és statisztikák szerint a biztonsági incidensek jó része az eszközök elvesztéséből ered, amiért a munkatársak feledékenysége vagy gondatlansága okolható. Az Office 365 több ezer kilométerre lévő adatközpontjaiban ilyesmitől nem kell tartanunk.

Az alkalmazásokhoz való hozzáférés 128 bites SSL/TSL titkosítással történik, és cégünk elhagyott laptopján is hiába keres bárki érzékeny üzleti dokumentumokat. Adatainkat így önmagem sem könnyű ellopni vagy lefoglalni, és a szolgáltató felől is nyugodtak elhetünk, hiszen a Microsoft szigorú adatvédelmi szabályzata mellett rendszeresen végez biztonsági auditálásokat.

A legnagyobbak fegyvertára

Az Office 365 szoftverszolgáltatások biztonságáért ugyanazok a Microsoft-termékek felelősek, amelyeket már évtizedek óta használnak vállalati környezetben. Az Office365-re előfizető vállalkozások így nem csak a rendszergazda bérét spórolhatják meg, de a nagyvállalatokra jellemző biztonsági háttérrel végezhetik üzleti tevékenységüket. A szolgáltatás folyamatos elérhetőségét a Microsoft masszív IT-infrastruktúrája biztosítja, amit jól jellemez az anyagi felelősségvállalással megerősített, 99,9 százalékos rendelkezésre állási garancia.

Biztonságos helyen tárolt adatainkat nem fenyegetik azok a veszélyek, amelyek a saját szerver meghibásodásakor azonnal ellehetetlenítik a kritikus információkat. Ráadásul a levélszemét okozta kellemetlenségeket is nyugodtan elfelejthetjük, hiszen az Ofice365-ön keresztül érkező emailek vírusellenőrzéséért és a spam kiszűréséért szintén felelősséget vállal a szolgáltató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik