Üzleti tippek

Szja-bevallás – sokba kerülhet a késés

Pénteken éjfélig van a személyijövedelemadó-bevallás és -befizetés végső határideje, és szintén eddig lehet még rendelkezni az adók 1+1 százalékáról is, amit az adózók fele rendre elfelejt. Van néhány újdonság, de az nem változott, hogy aki elmulasztja az adóbevallást, akár 200 ezer forintos bírságot is kaphat!

Ha május 20., akkor szja-bevallás. Mert persze szeretjük az utolsó pillanatra hagyni. S az sem nagyon változott, hogy évről évre szinte mindig ugyanazokat a hibákat követjük el. A többség továbbra is papíron küldi be, akkor is, ha már az internetről letöltött adatlapot használja. A legnagyobb posták az idén is meghosszabbított nyitva tartással készülnek a pénteki rohamra, meg az adóhivatal is.
Van azonban néhány változás is, amire érdemes odafigyelni.

Most először szuperbruttó

Az idei adóbevallásban szerepel először a szuperbruttó, hiszen 2010. január elsejétől kell az szja-köteles jövedelem 127 százaléka után megfizetni az adót. Erre a kitöltésnél mindenképpen figyelni kell. Akinek ezzel gondja lenne, annak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) videós segítséget kínál a honlapján

Még teljes összegű az adójóváírás

Az adójóváírás még teljes összegű volt 2010-ben, tehát maximum havi 15 100 forintot lehet ezen a címen levonni az szja-ból ha az éves összes jövedelem 3,188 millió forint alatt volt. E fölött egyre csökkent az adójóváírás, és évi 4,698 millió forint jövedelemnél nullázódott ki.

Családi kedvezmény még csak 3 gyerek felett

2010-ben családi adókedvezmény legalább 3 gyerek esetén járt havonta és gyermekenként 4 ezer forint összegben (3 gyereknél évi 7,62 milliós volt a jövedelemplafon). Most ezt kell figyelembe venni.

Új szolgáltatás

Az adóhatóság új szolgáltatása, hogy a kitöltő programmal elkészített adóbevallásnál lehet kivonatolt nyomtatást kérni. Ez azt jelenti, hogy csak azokat a sorokat nyomtatjuk ki, amelyekbe írtunk, s így kevesebb oldal lesz a bevallás (de ebben minden benne lesz, ami szükséges).

1+1 százalék legkésőbb május 20-án

További változás, hogy az 1+1 százalékokról akkor is csak május 20-áig lehet rendelkezni (jogvesztő a határidő), ha az adózó az adóbevallását nyomós indok miatt (pl. súlyos betegség) csak később tudja elkészíteni.
Parlagfűirtásra az idei évtől már nem lehet 1 százalékot küldeni (a nyomtatott bevallási útmutatóban tévesen még szerepel ez a tétel), s vannak új kedvezményezettek is: a Magyar Kármentő Alap és az egyházi kedvezményezettek közé (a parlagfűirtás helyére) besorolt Nemzeti Tehetség Program.

Nem kerül semmibe

Az 1+1 százalékokban változatlanul az a jó, hogy úgy segíthetünk a civilszervezeteknek és az egyházaknak is, hogy az egy fillérünkbe sem kerül. Pénteken az is rendelkezhet még, aki már korábban beadta az adóbevallását. A rendelkező nyilatkozaton fel kell tüntetni a civilszervezet adószámát, illetve az egyház, költségvetési előirányzat technikai számát.

Ha a rendelkezést nem elektronikusan küldjük, akkor most is zárt borítékban postán vagy személyesen kell eljuttatni az adóhatósághoz. Ha a magánszemély május 20-áig nem fizeti meg a személyi jövedelemadóját, vagy arra nem kap legfeljebb 12 havi részletfizetést, akkor a rendelkezés az 1+1 százalékról idén is érvénytelen.

Vannak, akiknek az idén sem kell vallaniuk

Nem újdonság, hogy nem kell benyújtani a bevallást, ha valakinek nincsen jövedelme vagy csak adóterhet nem viselő járandóságai vannak (pl. csak nyugdíj vagy csak gyes). Akinek azonban a gyes vagy a nyugdíj mellett (előtt, után) adóköteles jövedelme is volt, bármilyen rövid időre is, annak el kell készítenie a bevallását.
Azoknak viszont nem kell szja-bevallást beadniuk, akiknek ezt a munkáltatójuk készítette el.

Részletfizetés 100 ezer alatt

Nemcsak bevallani kell május 20-áig az szja-t, hanem be is kell fizetni, ha tartozásunk van. Kivétel a 100 000 forint alatti adótartozás, amire tavaly vezették be a részletfizetés lehetőségét. A bevallás utolsó oldalán jelölve az idén is maximum négyhavi részletben lehet megfizetni az adót, méghozzá pótlékmentesen. Más esetekben a beadott kérelem elbírálásától függ, hogy kap-e haladékot az adózó.

Ne rontsuk el!

Ne felejtsük aláírni az adóbevallást, ennek elmulasztása ugyanis a mai napig a leggyakoribb hiba. Főleg családon belül jellemző, ha egy személy tölti ki az összes nyomtatványt, hogy téves adóazonosító számot tüntet fel, vagyis például a sajátját írja a többi családtag bevallására is.

Szintén gyakran elmarad az adó-visszaigénylési kérés beikszelése. Pedig e nélkül hiába járna vissza adó, nem utalja az adóhivatal, ugyanis ha nincs jelölés, akkor azt úgy értelmezik, hogy az adózó az szja-n akarja tartani a követelést. Például azért, hogy később átvezesse egy másik adónemre.

Jó tudni, hogy ha elmaradt a jelölés, akkor a kiutalást később is lehet kérni a megfelelő nyomtatvánnyal. Ha visszajár az adóból, akkor arra ügyeljünk, hogy a visszaigénylési címünk, illetve a bankszámlaszámunk pontos legyen, különben várhatjuk a pénzünket.

Gyakori hiba az is, hogy a munkáltató által már levont adóelőleget rossz sorba írjuk be, és ezzel olyan adókötelezettséget ismerünk el, ami valójában nincs is.

Ne késsünk indokolatlanul!

A hibás bevallás maximum 20 ezer, a késedelmes bevallás akár 200 ezer forintos bírságot is jelenthet – ebben nincs változás. Ha a késett bevallás hibás is, akkor csak a késedelem miatti bírságot kell megfizetni.

A késedelmes bevallásra csak akkor nincs büntetés, ha az adózó akadályoztatva volt a benyújtásban, például beteg volt vagy külföldön tartózkodott. Ilyenkor, amint az akadály elhárult, legkésőbb 15 napon belül be kell nyújtania a bevallást, egy kérelemmel együtt, amiben igazolja a késedelem okát. Nem lehet például kifogás az, hogy valaki éppen május 20-án vagy előtte pár nappal utazott külföldre.

S arra sem érdemes spekulálni, hogy a NAV nem köteles bírságot kiszabni. A szombaton 00.03. perckor beküldött e-bevallás, vagy az egy nap késéssel postán feladott adócsomag például nem valószínű, hogy (maximális) bírságot von maga után, de nem is kizárt. Visszaesőknél mindenesetre nagyobb az esély a (nagyobb) büntetésre.

Ha kész a bevallás, már csak fel kell adni

Személyesen, postán vagy éjfélig elektronikusan lehet leadni az adóbevallást, ahogy eddig is.
A személyijövedelemadó-bevallás benyújtásának megkönnyítése érdekében a NAV központi ügyfélszolgálatai május 20-án, pénteken rendkívüli nyitva tartással este 18.00 óráig állnak az adózók rendelkezésére. Déltől hatig csak a bevallások átvételével foglalkoznak.

Hogy milyen postacímre kell küldeni a bevallást, azt megtalálja az adóhatóság honlapján. A Magyar Posta Zrt. az ügyfeleket, mint minden évben, most is megerősített szolgálattal és tovább nyitva tartó postákkal várja. A Budapest Nyugati pu., Keleti pu., Fogarasi úti Tescó postái 24.00-ig, a Mammuté 21.00-ig tart nyitva, a megyeszékhelyeken pedig legalább egy posta este 20.00-ig fogadja az adózókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik