Üzleti tippek

Be kell vezetni a Tobin-adót

Neves magyar közgazdászok, társadalomkutatók fordultak nyílt levélben az Európai Bizottság elnökéhez és a magyar miniszterelnökhöz, amelyben a Tobin-adó bevezetését javasolják.

Egy minimális mértékű, 0,05 százalékos adó a bevezető országok versenyképességének érdemi romlása nélkül járulhatna hozzá a pénzügyi szektor és a társadalom között az elmúlt évtizedekben felborult egyensúly helyreállításához – írják az fn.hu-hoz eljuttatott levelükben neves magyar közgazdászok, társadalomtudósok.

aláírók

Artner Annamária
Blahó András
Boda Zsolt
Böröcz József
Farkas Péter
Gazdag László
Greskovits Béla
Heltai László
Kun János
Lukács András
Melegh Attila
Mellár Tamás
Mészáros Ádám
Németh György
Papp József
Pataki György
Pogány Anikó
Pogátsa Zoltán
Róna Péter
Sebők Miklós
Sinkó Eszter
Szakolczai György
Szalai Erzsébet
Szikszai Szabolcs
Vigvári Gábor

Az aláírók szerint a globális pénzügyi tranzakciókat terhelő kismértékű elvonás, a Tobin-adó gondolata egyre szélesebb támogatást nyer, korábban 1000 közgazdász intézett közösen nyílt levelet a világ legnagyobb gazdasági hatalmait tömörítő G20 csoportnak.

„A bevezetésre optimális esetben globálisan kerülne sor, de támogatjuk azt is, hogy a legfejlettebb országok, köztük az EU saját pénzügyi szabályozásuk részeként hozzák létre a tranzakciós adót – erőteljesen fellépve mindeközben az intézkedésből profitálni kívánó cégek és adóparadicsomok ellen. Az adóból befolyó bevételek egy olyan helyzetben járulhatnak hozzá a költségvetési politika mozgásterének bővítéséhez, amikor a jövőt szolgáló befektetésektől, így többek között az egészségügytől, az oktatástól és az éghajlat- és természetvédelemtől vonják el a forrásokat. Úgy véljük, hogy a tranzakciókból automatikusan levonható hozzájárulás technikai megvalósításának nincs akadálya, miközben bevezetése erkölcsi kérdés is: a jelenlegi helyzetben ez a helyes döntés.

Magyar közgazdászokként és társadalomkutatókként csatlakozunk az ezer aláíróhoz és arra kérjük a jelenlegi és jövőbeli magyar kormányokat illetve az Európai Bizottságot, hogy készítsen hatástanulmányt a Tobin-adó lehetséges bevezetéséről. Magyar közgazdászokként tovább arra kérjük a magyar kormányt és az Európai Bizottságot, hogy minden érintett nemzetközi és uniós fórumon támogassa a pénzügyi tranzakciókra kivetendő adót.” – olvasható a levélben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik