Üzleti tippek

Lync Online: kommunikáció határok nélkül

A Microsoft Office 365-tel együttműködő Lync Online szoftverszolgáltatás új kommunikációs formákat hoz a mindennapi munkába. A kapcsolattartási és kommunikációs megoldás sokat spórolhat egy vállalkozásnak, és olyan helyzetekben is lehetőséget teremt beszélgetések és konferenciák létrehozására, amelyekben korábban nem, vagy csak nehezen lett volna rá mód.

Az üzleti világban érdemes tisztában lenni azzal, hogy a munkatársak mikor érhetők el – különösen, ha földrajzilag távol eső, vagy akár más időzónában tartózkodó partnerekkel szeretnénk felvenni a kapcsolatot. Az ilyen információ még jobban felértékelődik, amikor fontos üzleti döntésekkel kapcsolatban kell tárgyalni, vagy egy időkritikus döntést kell meghozni. Minderre kiváló megoldást kínál a Microsoft Lync Online, amely az Office Communications Online és a Live Meeting utódjaként naprakész valós idejű kommunikációt tesz lehetővé.

A Microsoft Lync Online segít a partnerek megtalálásában és a kapcsolat gyors megteremtésében. Ehhez igénybe vehetünk azonnali üzenetküldő (IM) eszközöket, és a Lync videóhívások mellett online értekezleteket is kezdeményezhetünk a mindennap használt Office alkalmazásokból. A Lync Online képes úgynevezett jelenlétérzékelésre, amelynek segítségével pontosan megtudhatjuk, hogy a keresett személy elérhető-e a rendszerben. Ilyenkor lehetőségünk van ad-hoc kapcsolatteremtésre, akár több partnerrel is. Egyszerűen, egyetlen kattintással válthatunk online konferenciára egy szöveges üzenetváltó ablakból.

A Lync Online értekezleteire, amelyek kibővített szolgáltatásként nem csak hang -, de video- és webkonferenciát is nyújtanak, egyaránt meghívhatók vállalaton belüli és azon kívüli személyek. A meghívottaknak előadói jogosultságot adhatunk, vagy meghatározhatjuk, hogy meddig várakozzanak a “előszobában”. Az online előadásokhoz használhatunk hang-, videó- és képernyő-megosztást, plusz egy virtuális táblát is.

Minden kapcsolat egy helyen

A konferenciabeszélgetésbe nem csak Microsoft Lync klienssel tudunk bekapcsolódni. Ráadásul a Lync Online gépre telepített verziója mellett elérhető egy ingyenes, csökkentett funkcionalitású változatban is: a Lync Attendee kliens az online konferencia szempontjából teljes értékű, böngészőben futtatható program, amely lehetővé teszi a csatlakozást. A beszélgetésekben ezen kívül részt vehetünk a Microsoft Office Communicator 2007 R2 vagy a Microsoft Office Communicator 2007 telepített verzióival is.

A Lync Online a csevegés, az audio-, video- és webkonferencia-szolgáltatáson kívül lehetőséget kínál az asztalunk, online rajztábláink vagy bemutatóink megosztására is, szintén szervezeten belüli és kívüli személyeknek egyaránt. Ezzel közzétehetjük munkánkat, illetve annak aktuális állapotát. Nyilvános csevegőkapcsolatot is használhatunk, amellyel a Windows Live Messenger alkalmazásból vehetünk fel partnereket, és velük kommunikálhatunk a Lync 2010 alkalmazáson keresztül. Így lehetőségeink nem korlátozódnak a Lync felhasználóira, és más termékeket sem kell figyelnünk: minden kapcsolatunk egyetlen felületről, a Lync Online-ból kezelhető.

A Lync Online szolgáltatáshoz külön meg kell vásárolni, és telepíteni kell a Microsoft Lync 2010 alkalmazást. Korlátozott időtartamú ajánlatként azonban a Lync Online ügyfelek költségmentesen kapnak egy Lync 2010 példányt a Lync Online szolgáltatás minden próbaverziós vagy előfizetéses licencéhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik