Üzleti tippek

Új adók jönnek a fővárosban

Balhéval indult a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülése, amelyen több fontos döntés született. Az ülés elején hajléktalanok és civilek tiltakoztak a főpolgármester hajléktalanpolitikája ellen. Beszámoló a közgyűlés szerdai üléséről, amelyen döntöttek az Elvis térről és öt új adónemről is, valamint jön a céges bérlet.

Mintegy tucatnyi civil hangos kiabálással és zajkeltéssel akadályozta meg a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésének megkezdését. A tiltakozók a városvezetés azon javaslata ellen emelték fel hangjukat, amely szerint ötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal büntetnék a közterületet “életvitelszerű lakhatás céljára” használókat.

A csoport tagjai egy “A város mindenkié” feliratú lepedőt emeltek a magasba, illetve hangos zajkeltés mellett “a szegények nem bűnözők!”, valamint “börtön helyett lakhatást!” mondatokat skandáltak a rendőrök tíz óra előtt történt megérkezéséig. A városvezetés negyed óra elteltével a Himnusz lejátszásával hallgattatta el a tiltakozókat.
Tarlós István főpolgármester javaslatát végül 18 igen, 12 nem, illetve 3 tartózkodás mellett szavazták meg a képviselők. A demonstrálók a javaslat elfogadása után, amelyet csendben vettek tudomásul, elhagyták a termet.Rendőrök igazoltatják a háttérben A Város Mindenkié önszerveződő csoport tagjait. (fotó: MTI) - KÉPGALÉRIA

Rendőrök igazoltatják a háttérben A Város Mindenkié önszerveződő csoport tagjait. (fotó: MTI) – KÉPGALÉRIA

A közgyűlés elején Tarlós István főpolgármester bejelentette: megállapodott Persányi Miklóssal, a Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójával arról, hogy – az általános tartalékalap terhére – a Margitszigeti Kisállatkert idei működésére a főváros 30 millió forintot biztosít.

Új táblák

Huszonhat budapesti közterület kap új nevet, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén a képviselők 21 igen és 3 nem szavazat mellett elfogadták Tarlós István főpolgármester előterjesztését. Az MSZP-frakció nem vett részt a szavazásban, az LMP pedig nemmel voksolt a javaslatra.

Az át- vagy elnevezett közterületek (A térképen a jelenlegi név – mire változik látható)

Nagyobb térképen való megjelenítés
A Moszkva tér Széll Kálmán tér lesz, a Lágymányosi hidat Rákóczi hídnak nevezik át, közterületet neveznek el Illyés Gyuláról, Wass Albertről, Görgey Artúrról, Sinkovits Imréről és Mansfeld Péterről is.

Új adók

Öt új adónem is lesz Budapesten, miután a közgyűlés szerdai ülésén a képviselők elfogadták a főváros 2011 és 2014 közötti gazdasági tervét. Így Budapest vizsgálja, hogy bevezethető-e az úgynevezett dugódíj, a vigalmi adó, a tűzoltási járulék és ingatlan-értéknövekedési adó, illetve azok mellett területfejlesztési alapot is létrehoznának.

Az előterjesztés szerint az új helyi adók kivetésének gazdaságfilozófiai alapja az, hogy ha egy gazdasági szereplőnek, vagy a lakosság bizonyos csoportjának kifejezetten a főváros pénzéből létrehozott és működtetett szolgáltatásból, adottságból származik valamilyen különleges előnye, akkor ebből Budapestnek is részesednie kell. Tarlós István keddi nyilatkozata szerint ezek az adók nem a meglévők mellé kerülnének a rendszerbe, hanem felváltanának egyes adófajtákat.

A főpolgármester szerdán a Fővárosi Közgyűlés ülésének szünetében újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, hogy az adók megvalósulásának alapvető feltétele, hogy az Országgyűlés változtasson a helyi adónemeken. Tarlós István úgy fogalmazott, reméli, hogy létrejön például a dugódíj, mivel szükség van rá a főváros működőképességének fenntartása érdekében; azt azonban nem tudta megmondani, hogy a lehetséges új terhet milyen körben és összegben vetnék ki.

A főpolgármester igazságtalannak nevezte a vállalkozások kommunális adóját, emellett – mint mondta – az iparűzési adóról többször is kiderült, hogy “forgalmi színezetű”, az építmény- és telekadó pedig nem zárja ki a telekspekulációt. Tarlós István – bár a jelenlegi programban ez nem szerepel – azt javasolja, hogy a gépjárműadó változzon közlekedési adóvá, amelynek bevételeit kötelező lenne közlekedési, azon belül elsősorban közösségi közlekedési célokra fordítani.

Arckép nélküli bérlet

Éves Budapest-bérletet bocsát ki a BKV egyes állami és önkormányzati szerveknek, szervezeteknek, így egy bérletet többen használhatnak. Ezt év közben is meg lehet vásárolni, visszaváltható, és az árát is havi összegben határoznák meg. Az arcképes bérletekhez képest általában 2,5-3-szoros árat kellett érte fizetni. Ezt a bérlettípust az előterjesztő egyelőre csak állami és önkormányzati szerveknek és szervezeteknek biztosítja, korábban magánszemélyek is megvásárolhatták. A főváros szerint így munkába járáshoz nem, de szolgálati utazásokhoz valós alternatívát tudnak kínálni. Ennek a bérletnek az utólagos bemutatása nem lehetséges.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik