Üzleti tippek

Kiosztották a Pulitzer-díjakat

A legjobb tavalyi amerikai újságírói tevékenységek elismeréseként két-két Pulizter-díjban részesítették hétfőn a The Los Angeles Times és a The New York Times szerkesztőségének munkatársait.

A Los Angeles-i napilapot egy, a kaliforniai Bell városában kiépült korrupciós hálózat leleplezéséért a köz szolgálatáért járó elismerésben részesítették. A település tisztségviselői a városi költségvetésből busás jövedelem-kiegészítést fizettek maguknak. Az újság cikkei nyomán letartóztatások történtek és reformokat vezettek be.

Barbara Davidson, a The Los Angeles Times fotóriporterét a nyugati parti nagyváros bandaháborúinak ártatlan áldozatairól készített felvételei miatt részesítették a díjban.

A The New York Times két munkatársa Clifford J. Levy és Ellen Barry a botladozó orosz igazságügyi rendszer “emberi arcát” bemutató írásaiért kapott Pulitzert a nemzetközi tudósítás kategóriában.

David Leonhart a bonyolult gazdasági problémákról, így a szövetségi költségvetési hiányról és az egészségügyi reformról írt kommentárjaival érdemelte ki az elismerést.

Breaking news kategóriában idén nem hirdettek nyertest. A bizottság nem indokolta döntését, de Sig Gissler ügyvivője emlékeztetett rá: eddig 25 alkalommal fordult elő, hogy egyes műfajokban nem osztották ki a díjat.

A ProPublica nevű nonprofit hírszervezet, amely az online publikációk közül először elsőként lett Pulitzer-díjas, idén újabb elismerést könyvelhetett el, Jesse Eisingernek és Jake Bernsteinnek azon, a Wall Street-i praktikákat bemutató írásaiért, amelyek gazdasági válsághoz vezetetek Amerikában.

A Makóról elszármazott Joseph Pulitzerről, a hajdan nagy nevű bulvárlap, a New York World tulajdonosáról elnevezett, és először 1917-ben kiosztott díjjal újságírók mellett írókat, drámaírókat, költőket, történészeket és zeneszerzőket jutalmaztak, összesen 21 kategóriában. A 10 ezer dollárral (és a közszolgálat kategóriában egy arany plakettel) járó rangos szakmai elismerést a Pulitzer-díjbizottság és a New York-i Columbia Egyetem ítéli oda.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik