Üzleti tippek

Tovább romlottak az építőipari kilátások

Az év elejéhez képest tovább romlottak az építőipar idei kilátásai az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) szerint, amelynek alelnöke az idén 6-10 százalék körüli visszaesést valószínűsít az ágazatban.

Koji László a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb építőipari statisztikáit elemezte pénteken, amelyek szerint februárban havi szinten 1,7 százalékkal emelkedett az építőipar teljesítménye, éves összehasonlításban 3,4 százalékkal csökkent, az új megrendelések értéke pedig csaknem a felére esett vissza a tavaly februárinak. Utóbbi részben a 2010 februárjában oktatási, sport és idegenforgalmi épületekre, közmű-, út- és autóút-építésekre kötött nagy értékű szerződések miatti magas bázis következménye.

Koji László elmondta, hogy az építési vállalkozók jelzései szerint márciusban sem javult a helyzet, különösen az új megrendelések alakulása fest borús képet: február az ötödik hónap, amikor a csökkenés kétszámjegyű volt az egy évvel korábbihoz képest. Az alelnök elsősorban ezzel indokolta év eleji 2-3 százalékos visszaesésre vonatkozó prognózisuk módosítását.

Arra számítanak, hogy az építési szerelési tevékenység teljesítménye 6-10 százalék között csökken, de ahhoz, hogy 10 százalék alatt legyen a visszaesés, szükség van a már bejelentett kormányintézkedések nyomán megjelenő közmegrendelésekre.

Az Új Széchenyi Tervben induló, részben vissza nem térítendő támogatás melletti programok jelentős része építés-beruházással is együtt jár majd – jegyezte meg Koji László. Idesorolta a telephely bővítési programokat és a családi házak energiakorszerűsítési fejlesztéseit is. Mindez azonban nem éri el azt a nagyságrendet, amely az építőipar fellendüléséhez vezetne, de segíthet abban, hogy a visszaesés mértéke ne legyen kétszámjegyű – hangsúlyozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik