Üzleti tippek

Az oroszoké lesz a Volksbank International

Az orosz állami Szberbank az osztrák Volskbank konszern kilenc kelet-európai államban, köztük Magyarországon jelenlévő Volksbank International bankjának megvásárlását készíti elő - jelentette szerdán a Vedomosztyi című, rendszerint jól tájékozott orosz üzleti lap.

A Vedomosztyi emlékeztetett arra, hogy German Gref, a Szberbank elnöke februárban kilátásba helyezte bankja külföldi terjeszkedését, és azt mondta, tanulmányoznak minden lehetőséget, elsősorban a kelet-európaiakat.

9 országot érint

A Volksbank International Bosznia-Hercegovinában, Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában, és Ukrajnában összesen 573 fiókkal rendelkezik, vagyona 13,7 milliárd euró.

A Szberbank vezetéséhez közelálló forrásokra hivatkozva a lap azt írta, hogy a döntés már a legközelebbi jövőben megszülethet, mert az orosz állami bank a legfőbb pályázó, a tárgyalások befejezésükhöz közelednek, és a Szerbank igazgató tanácsa már megvitatta az ügyet.

A forrás szerint az orosz bank egyelőre a Volksbank International 51 százalékát szándékozik megvásárolni, és Románián kívül az összes többi külföldi részleg érdekli. Az 51 százalék megszerzése azonban az csak az első lépés, a Szberbank később az egész pénzintézet megvásárlását tervezi – mondták el a lapnak. A Volksbank International ügylet után megmaradó 49 százaléka a német DZ Bank és a francia Banques Populaires tulajdonában van 24,5-24,5 százalék arányban.

A Vedomosztyi osztrák lapokat és a Reuters hírügynökséget idézve azt írta, hogy az áron még vita van, s hogy a kínai fél is érdeklődik a lehetőség iránt, de az orosznál is kevesebbet kínál.
Egyes források szerint a Volksbank AG tárgyalt a szintén állami orosz VTB bankkal is, de ott ezt cáfolták.

Az Österreichische Volksbanken AG-nál, a Volksbank Internationalnál és a Szerbanknál nem kívántak nyilatkozni az orosz lapnak. A Vedomosztyi azonban elemzőket idézve azt írta, hogy a Volksbank International megvásárlásával a Szerbank elfogadható áron léphet ki a kelet-európai piacra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik