Üzleti tippek

Nem befolyásolta a piacot a Mol

A Mol Nyrt. határozottan visszautasít minden piacbefolyásolásra vonatkozó gyanúsítást - reagált a társaság a horvát sajtóban az INA részvényekkel kapcsolatban megjelent manipulációs találgatásokra.

A Mol közölte, eddig is betartott és a jövőben is betart minden tőkepiaci szabályt és nemzetközi sztenderdet, ide értve a tőzsdei kereskedésre és az ezekkel kapcsolatos közzétételi kötelezettségekre vonatkozókat is. A közölte azt is, hogy teljességgel alaptalanok és elfogadhatatlanok a mostanában tapasztalt kísérletek a Mol lejáratására.

A horvát pénzügyi felügyelet (HANFA) hétfőn közölte, hogy újabb egy héttel meghosszabbította az INA-részvények kereskedésének felfüggesztését a zágrábi értéktőzsdén.
A tőzsde honlapján a HANFA azzal indokolta a tilalom fenntartását, hogy egyes befektetőkről csak részben sikerült adatokat beszerezni.

A HANFA múlt hétfőn döntött a kereskedés felfüggesztéséről, hogy információkat gyűjtsön az elmúlt hónapokban indult részvényfelvásárlások hátteréről. Közölte azt is, hogy a külföldi felügyeletekhez is eljuttatta kérését: szolgáltassanak olyan információkat, amelyek segítenek az INA-részvényeket övező jelenlegi kereskedési aktivitással kapcsolatos tényezők feltárásához.

Jelenleg a Mol 47,26 százalékos tulajdoni hányadával a legnagyobb részvényese az INA-nak, míg a horvát kormány 44,84 százalékkal rendelkezik.

Jadranka Kosor horvát miniszterelnök szombaton jelentette be, hogy az INA papírjainak felvásárlása kapcsán ügyészségi nyomozás indult a HANFA feljelentése alapján Szlovákiára, Magyarországra és Ciprusra is kiterjedően. A zágrábi kormány eredeti terve szerint módosította volna az INA olajtársaság privatizációjával kapcsolatos törvényt, hogy egyetlen tulajdonos kezébe se kerülhessen 49 százaléknál nagyobb hányad, de a kabinet megvárja az ügyészségi vizsgálat eredményét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik