Üzleti tippek

KDNP: 75 milliárdos pazarlás a MÁV-nál

A kereszténydemokrata Spaller Endre szerint a MÁV adósságának legalább negyede a szocialista kormányok felelőtlen gazdálkodásából ered, a vasúttársaság a szocialista kabinetek nyolc éve alatt közel 75 milliárd forintot fizetett ki csak működési hitelek kamataira.

A kormánypárti politikus szerdai budapesti sajtótájékoztatóján kiemelte: ezek azok a hitelek, amelyeket a vasúttársaság működésére, azaz bérek kifizetésére, vasúti kocsik takarítására, rezsire és egyéb költségekre fordítottak. Spaller Endre felidézve, hogy a Széll Kálmán Terv keretében az állam átvállalja a MÁV háromszázmilliárdos adósságállományát, azt mondta: látható, hogy ennek az összegnek mintegy negyede egyébként megelőzhető kiadásból keletkezett.
Az Országgyűlés MÁV vizsgálóbizottságának tagja úgy számolt, hogy a működési hitelek aránya mára elérheti a teljes adósságállomány kétharmadát. Az adósság fennmaradó része beruházási hitel, amit arra vettek fel, hogy új vagonok, mozdonyok és egyéb beruházások történjenek. Ezek félig-meddig indokolhatóak is – mondta.

A szocialista kormányok ugyanakkor nem voltak hajlandóak fizetni a MÁV-költségeit – fogalmazott a kereszténydemokrata politikus. Kiemelte: elvárták és megrendelték a szolgáltatásokat, de az ehhez szükséges forrásokat nem biztosították, a számlát nem fizették ki, s ezzel arra kényszerítették a vasúttársaságot, hogy hitelekből finanszírozza saját magát. A közel 75 milliárd forint, amit nyolc év alatt kifizettek, csak a hiteleknek a kamata volt – hangsúlyozta. Hozzátette: az ügyben politikai felelősség biztosan megállapítható.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik