Üzleti tippek

Nőtt az ipari termelés januárban

Az ipari termelés volumene az előző év azonos időszakához képest 13,4 százalékkal nőtt ez év januárjában.

A munkanaphatástól megtisztított index 10,7 százalékkal emelkedett, míg az előző hónaphoz képest a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index januárban 15,3 százalékkal emelkedett – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előzetesen, korábban közölt adat szerint 15,5 százalékkal bővült januárban az ipari termelés decemberhez képest, míg a kiigazítatlan adatok szerint az ipari termelés volumene 2010 januárjához képest 13,6 százalékkal nőtt. A csütörtökön közölt adatok szerint az ipari kibocsátás januári több mint 13 százalékos – a decemberinél nagyobb mértékű – bővülésében az alacsony bázis és a munkanaphatás egyaránt érvényesül.

Tavaly januárban éves összehasonlításban 3,5 százalékkal, munkanaphatástól megtisztítva 5,7 százalékkal nőtt, havi szinten pedig 8,8 százalékkal emelkedett a termelés. A múlt évben az ipari termelés volumene 10,5 százalékkal volt magasabb, mint 2009-ben. Az ipari termelés az előző év azonos időszakához viszonyítva 2010 decemberében 8,5, munkanaphatástól megtisztítva 5,9 százalékkal nőtt. Az előző hónaphoz képest azonban a szezonálisan és munkanaptényezővel is kiigazított ipari termelési index decemberben 13,3 százalékkal esett vissza.

Az ipari export januárban jelentősen, 18,6 százalékkal bővült 2010 azonos időszakához viszonyítva. Az ipar januári belföldi értékesítése 9,7 százalékkal csökkent a múlt év azonos időszakához képest. Januárban a feldolgozóipar tizenhárom alága közül – egy kivételével – mindegyikben termelésbővülést regisztrált a KSH.

A jelentősebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel egynegyedét adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása jelentősen, 21,2 százalékkal emelkedett. Az alágon belüli növekedés motorját a híradás-technikai berendezések iránti tartós keresletélénkülés jelenti.

A második legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés csaknem egyötödét adó járműgyártás is az átlag felett, 16,2 százalékkal nőtt. Az alág jó teljesítményét a rendelésmutatók is tükrözik. A harmadik legnagyobb alág, a feldolgozóipari termelés közel egytizedét kitevő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 4,4 százalékkal magasabb volt. A feldolgozóipari termelésből több mint 7 százalékot képviselő gép, gépi berendezés gyártása több mint másfélszeresére nőtt. Számottevő volumenbővülést regisztráltak még a fémalapanyag és fémfeldolgozási (22,3 százalékos), valamint a gumi-, műanyag és nem fém ásványi termék gyártásában (15,3 százalék) is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik