Üzleti tippek

Szja-bevallás: az egyéni vállalkozóknak sürgős

Az egyéni vállalkozók legkésőbb február 25-éig adhatják be az adóbevallásukat, és a befizetést is eddig kell teljesíteniük. Nemcsak az egyéni vállalkozásból származó, hanem minden egyéb szja-köteles jövedelmükről is most kell számot adniuk.

Az egyéni vállalkozóknak legkésőbb február 25-éig kell a 2010-es év után bevallaniuk jövedelmeiket, így kivétjüket, vállalkozói eredményüket, osztalékukat és ezek adóit, minden más szja-köteles jövedelmükkel (pl. munkaviszonyból vagy ingatlan-bérbeadásból származó jövedelmekkel) együtt.

Az egyéni vállalkozókon kívül az áfa-fizetésre köteles magánszemélyeknek is ez a péntek a 2010. adóévre vonatkozó szja-bevallás határideje. Szintén február 25-éig kell az egyszerűsített vállalkozói adóról számot adniuk az eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozóknak és a bevételi nyilvántartást vezető adózóknak (jellemzően betéti társaságoknak) is.

A felsorolt közterheket – figyelembe véve a megfizetett vagy levont előleget, illetve a feltöltést – ugyancsak február 25-éig kell megfizetni.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint közel félmillió adózót érint a pénteki bevallás, s bár többségük köteles elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül számot adni a 2010-es adóévről, ettől függetlenül az adóhatóság központi ügyfélszolgálatain február 25-én 18 óráig ügyelet lesz, hogy azoktól, akik még papíralapú bevallás benyújtására jogosultak, átvegyék a nyomtatványokat.

Vállalkozói adóalap

Azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik a költségek tételes elszámolása alapján a vállalkozói jövedelem után adóznak, péntekig kell tehát minden 2010-es költségüket és bevételüket összesíteniük, és ebből megállapítaniuk az eredményüket.

Tavalyhoz képest változás, hogy a vállalkozás eredményét arányosítani kell, hiszen félévtől változott a vállalkozói szja mértéke. Az eredmény után első félévre még 19 százalék volt a vállalkozói adóalapra az szja (feltételekhez kötötten lehetett 10 százalék is), a második félévre viszont (250 milliós nyereség alatt) már feltétel nélkül 10 százalék az szja (ha valaki e fölött volt, akkor 19 százalék).

Ha nem volt vállalkozói eredmény, vagy az nem érte el jövedelem-minimumot, akkor is kell vállalkozói szja-t fizetni. A jövedelem-minimum az árbevétel (csökkentve az eladásra beszerzett áruk beszerzési értékével vagy az eladott közvetített szolgáltatások értékével) 2 százaléka. Ha ennél kevesebb a vállalkozói jövedelem, az árbevétel 2 százaléka után akkor is meg kell fizetni az úgynevezett „minimumadót” (ha csak az adózó nem él nyilatkozattételi jogával). Ez az első félévre a minimum-adóalap 19 százaléka, a második félévre pedig 10 százaléka.

Osztalék vagy kivét

Az eredményből a vállalkozói szja levonása után fennmaradó rész a vállalkozói osztalékalap, amire 16 százalék osztalékadót és 14 százalék eho-t kell fizetni. Ahogy korábban is megírtuk, a tevékenységre jellemző kereset csak járulék oldalról kérhető számon a főállású (egyéni) vállalkozókon 2010-re (vagyis a NAV csak járulékhiányt állapíthat meg). Az osztalék kifizetésének végül is nem lett feltétele, hogy legalább a tevékenységre jellemző kereset után megfizesse a vállalkozó az szja-t.

A kivétet is most kell bevallani, ami egyébként az eredményt csökkenti (költségként elszámolható). Könyvelő véleménye szerint amennyi járulékalap után év közben megfizette a járulékokat (összesen 44,5 százalékot) az egyéni vállalkozó, annyit mindenképpen érdemes kivétként felvennie, mert jobban jár vele, mintha osztalékként venné fel. A legalább három gyereket nevelő (családi pótlékot kapó) egyéni vállalkozóknál pedig arra érdemes figyelni, hogy ők 2010-re jogosultak havonta gyerekenként 4000 forintnyi családi kedvezményre, amit levonhatnak az összevont jövedelem (ide tartozik a kivét is) után fizetendő szja-ból.

A kivét egyébként ugyanúgy szja-zik, mint a bérjövedelmek, szuperbruttósítani kell (1,27-el felszorozni). Az adó mértéke is egyezik: 5 millió forintig 17 százalék, 5 millió felett pedig 32 százalék az szja a 2010-es évi kivétekre.

Eva

Az eva-bevallás is most aktuális, amiben az eva adón kívül ha volt alkalmazott, akkor a rá eső szakképzési járulékot is fel kell tüntetni. 25 milliós bevételig lehet evázni, az egyszerűsített vállalkozói adó a bevétel 30 százaléka (költségelszámolás nem lehetséges). Az evás a 30 százalékkal az szja-t is letudja, de a járulékokat havonta kell fizetnie (2010-re még neki is a tevékenységre jellemző kereset szerint kellett).

Ha valakinek az eva-alanyiság mellett áfa-fizetési kötelezettsége is van, arról is most kell vallania. Az éves áfa-bevalló egyéni vállalkozóknak szintén február 25. a bevallási határidő. Ezen kívül az éves bevalló evásoknak az egyéb adónemekről (például rehabilitációs járulék, szállodáknál augusztusig a tv-üzembentartási díj) sem szabad megfeledkezni.

Átalányadózó és nyugdíjas

Az átalányadózó (15 milliós árbevételig választható, vagy kereskedelemben 100 milliós bevételig, munkaviszony kizárt) különféle tevékenységekre különböző költségátalányt (25-93 százalékig) számolhat el a bevételre. Az így átalányban megállapított jövedelem a bérhez hasonlóan szuperbruttósítva (1,27-el felszorozva) az összevont adóalap részeként adózik.

Most kell bevallaniuk minden szja köteles jövedelmüket a nyugdíjas egyéni vállalkozóknak, és a másodállású egyéni vállalkozóknak is. Ha a nyugdíjasoknak van vállalkozói kivétjük, akkor az után 9,5 százalék nyugdíjjárulékot kell fizetniük. Nekik most esedékes még az év közben fizetett (4950Ft/hó) egészségügyi szolgáltatási járulék bevallása is.

Megszűnés és szünetelés

Annak az egyéni vállalkozónak, aki 2010-ben megszüntette a tevékenységét (akár úgy, hogy egyéni céggé alakult át), nem most kell elkészítenie bevallását, hanem legkésőbb május 20-áig. Ha viszont az egyéni vállalkozó 2010-ben csak szüneteltetni kezdte a tevékenységét, akkor február 25-éig kell vallania a tavalyi évről.

Amennyiben az egyéni vállalkozóknak vagy áfa fizetésre köteles magánszemélyeknek korábbi közalkalmazotti vagy köztisztviselői jogviszonyuk megszűnése miatt 98 százalékos különadót kell fizetniük, akkor ezt a különadót május 20-áig kell bevallaniuk.

Az szja 1+1 százalékáról is rendelkezhetnek péntekig az egyéni vállalkozók (erre egy betétlap szolgál a bevalláson belül). Ha esetleg ezt elmulasztják most, akkor május 20-ig még élhetnek a lehetőséggel, hogy valamely egyházat, vagy civil szervezetet támogassák szja-jukból.

A NAV honlapján megtalálhatóak összegyűjtve azok a kérdések, amik leginkább foglalkoztatták az egyéni vállalkozókat az idei bevallással kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik